Правилното хранене е от голямо значение за профилактиката и лечението на възпаление на стомаха. Диетата намалява тежестта на болезнените прояви и повишава ефективността на терапевтичните манипулации.
Дисбалансът на хранителните компоненти (протеини, мазнини, въглехидрати, фибри) променя рН на стомашната среда, стимулира патогенезата на гастрит, до стомашни язви . Всички диети за хронични заболявания на стомаха са разработени, като се вземе предвид киселинността на стомашната среда.
Въз основа на хранителната стойност таблиците за лечение на гастрит са разделени на два вида:
-
основни диети . Диетата съдържа достатъчно количество енергия, необходима за поддържане на живота на пациента, и в същото време има благоприятен ефект върху стените на стомаха;
-
Нискокалорични диети . При обостряне на патогенезата (остри храносмилателни разстройства - запек , диария ) се прилага диета с намалена енергийна стойност в продължение на няколко дни.
Диетите (таблици), използвани за хранене на пациенти с гастрит, имат цифрови обозначения. Петнадесет основни номерирани терапевтични диети са одобрени от официалната медицина. Някои таблици могат да бъдат в няколко варианта, обозначени с букви от азбуката. По време на периода на терапевтично хранене при гастрит, алкохолът и тютюнопушенето, както и мазните, пушени, кисели, пикантни и кисели храни трябва да бъдат изоставени.
Храненето на пациенти с диагноза гастрит се основава на няколко принципа, залегнали в основата на такива диети:
-
Изключете от диетата горещи (над 60 0 C) и студени (под 15 0 C) ястия;
-
Изберете оптималната температура за диетична храна (20-50 0 С);
-
Използвайте правилата за хранене: разпокъсаност (до 5-6 пъти на ден) и редовност (по едно и също време);
-
При хиперациден гастрит - изключете от диетата храни, които стимулират производството на солна киселина и дразнят стените на стомаха;
-
При хипоациден и анациден гастрит - предпочитайте продукти, които ускоряват храносмилането;
-
Ако човек има две заболявания едновременно, например гастрит и диабет, храните, които са вредни за диабета , също трябва да бъдат изключени от диетата .
Какво можете да ядете при гастрит с висока киселинност?
Диагнозата "хроничен гастрит с повишена киселинност" или "хроничен хиперациден гастрит" се потвърждава от комплексни медицински изследвания с помощта на лабораторни и функционални диагностични методи.
Заболяването се характеризира с увеличаване на количеството произведена солна киселина, храносмилателни ензими и други компоненти на стомашния сок. Киселината дразни стените на стомаха, намалява техните функционални свойства и променя хода на физиологичните процеси на храносмилането.
Основните симптоми на гастрит с висока киселинност са болка между храненията, киселини след хранене.
При гастрит с висока киселинност е забранено да се ядат ястия на базата на богати гъбени, месни и рибни бульони, както и полуфабрикати. Те силно дразнят вкусовите рецептори и стимулират допълнително производство на солна киселина.
Наборът от ястия, които трябва да се състоят от диетата на пациент с диагноза гастрит с висока киселинност, включва:
-
Първи ястия (пюрирани супи от зеленчуци и зърнени храни, супи с фиде, варени във вода или мляко);
-
Втори ястия (месо, риба, нарязани на парчета, задушени, варени или печени, понякога леко запържени, без коричка);
-
гарнитури (варени зеленчуци, тестени изделия, меки зърнени храни);
-
Салати, закуски (салати от варени зеленчуци, закуски на базата на постно месо, риба, млечни колбаси, сирене);
-
Мляко 2,5% пастьоризирано, някои ферментирали млечни продукти (сметана, кисело мляко, извара);
-
Плодове и плодове от сладки сортове;
-
Напитки (чай, компоти от сушени плодове, целувки, сокове от някои видове плодове, отвари);
-
Хлебни изделия (сушен пшеничен хляб, сухи бисквити);
-
Мазнини (растителни масла, масло).
По-подробно за всяка съставка в менюто на пациент с хиперациден гастрит:
-
говеждо месо. Препоръчително е да се използва месо от първа категория с ограничено съдържание на мазнини. Енергийната стойност на този продукт е около 218 kcal на 100 г. Съотношението на протеини и мазнини е 1:1. В говеждото месо има много макро- и микроелементи, особено фосфор, сяра, желязо, цинк, мед, хром, кобалт и молибден, както и високо съдържание на витамини от група В. Нарязани парни котлети, порционни парчета варени, задушени, печено месо се приготвя от говеждо месо;
-
овнешко. Позволено е постно месо, енергийната му стойност на 100 g е около 209 kcal, съотношението на протеини и мазнини е 1:1. Продуктът съдържа много макроелементи - калий, сяра, фосфор, микроелементи - мед, флуор. Поради специфичния вкус и мирис, агнешкото се използва малко в лечебните заведения, но е напълно възможно да го приготвите у дома;
-
Заешко месо - енергийна стойност на 100 g - около 183 kcal. Съотношението на протеини и мазнини е 2:1. В месото има достатъчно макро- и микроелементи, витамини. Постното заешко месо се счита за един от най-добрите месни продукти при хиперациден гастрит. Пригответе варени, задушени, печени парчета;
-
Птиче месо. Енергийната стойност на 100 g е 90-180 kcal, в зависимост от частта на трупа. Съотношението на протеини и мазнини е приблизително същото като заешкото месо. Най-ценно е бялото месо на пилешките гърди без кожа. Пригответе варени и печени парчета;
-
Колбаси. Използва се като лека закуска. Препоръчват се до 50 г на ден постни разновидности на варени млечни и докторски колбаси. Колбасите могат да се заменят с карантия - пастети;
-
Телешки език. Енергийната му стойност е около 173 kcal на 100 г. Това е вкусен вторичен продукт от първа категория. Той е питателен и богат на хранителни вещества. Използва се във варена форма, като топла закуска;
-
Колбаси. Употребата на този продукт не е регламентирана от официалната диета за гастрит. Тъй като е възможно да се използват нискомаслени сортове млечни колбаси, трябва да се има предвид, че млечните колбаси могат да се консумират и при гастрит с висока киселинност. Не се препоръчва да избирате пушени и пържени колбаси, колбаси и бекон с много свинска мазнина;
-
Морска риба. Препоръчват се нискомаслени сортове. Обичайното количество мазнини в рибата е до 15-20%. Рибите с ниско съдържание на мазнини са морски видове (треска, риба тон). Съдържанието на мазнини в тях е от 0,4 до 0,8%, а съдържанието на протеини е от 17,6% (треска) до 22,8% (риба тон). Енергийната стойност на тази риба е от 148 kcal на 100 (треска) до 297 kcal на 100 g (риба тон). Рибата съдържа здравословни ненаситени мазнини (омега-3, омега-6). Като лека закуска се допуска херинга с ниско съдържание на мазнини, напоена с вода (мляко). При хиперациден гастрит в малки количества е разрешено използването на хайвер от есетра;
-
Речна риба. Ниско съдържание на мазнини в судак, щука. Ограниченото използване на речна риба в лечебните заведения се дължи на големия брой малки кости. Вкъщи се приготвят варени парчета, рибни сладкиши на пара;
-
Мляко. Обикновено се използва пастьоризирано краве мляко с 2,5% масленост. Пълномасленото мляко (директно от кравето) е забранено в диетата. Енергийната стойност на 2,5% мляко е 54 kcal на 100 ml. Пастьоризираното мляко може да се консумира без допълнителна термична обработка. На него се приготвят топли ястия: супи, зърнени храни, картофено пюре, омлети. Възможна е индивидуална непоносимост към компонентите на млякото;
-
Сметаната е мляко, което е отделено до 10% (обикновена сметана) или до 35% (пълномаслена). Мазната сметана не се използва при диети, а нормалната се добавя в малко количество към основни ястия, сосове и пудинги;
-
Твърди сирена - пармезан, холандски, костромски, чедър и др. Енергийна стойност - около 355 kcal на 100 g продукт. Използват се като закуски. При гастрит с висока киселинност се препоръчват твърди сирена с ограничено съдържание на мазнини (30-50%) без пикантни добавки. Можете да консумирате повече от 20-50 грама сирене на ден;
-
Меки сирена – Маскарпоне и др. Калоричното съдържание на сирене Маскарпоне е 450 kcal на 100 g продукт. За диетично хранене трябва да изберете меки, несолени сортове сирена. Умереното количество сирене може значително да коригира баланса на протеини и мазнини от животински произход, както и микроелементи в ежедневната диета на пациент с гастрит;
-
Извара. Препоръчват се некисели сортове. Процентът на съдържание на мазнини е от 0% (обезмаслена извара) до 30% (маслена извара). Енергийната и хранителна стойност на такъв продукт е много висока. Изварата може да се използва като извара, чийзкейкове, пържени без коричка;
-
Кисело мляко . Стандартното съдържание на мазнини е 3,2%. Продуктът е нискокалоричен - само 65 kcal на 100 г. Киселите млека съдържат достатъчно захар и малко киселини. Основните сортове кисело мляко са подходящи за диетично хранене при гастрит;
-
Кокоши яйца. Енергийната стойност е 157 kcal на 100 g продукт. Съотношението на протеини и мазнини е приблизително 1:1. При гастрит се използват пресни яйца, произведени (получени от пиле) не по-късно от седем дни. Препоръчват се рохки яйца, омлети с мляко или сметана. Суровите яйца в диетата са забранени поради лошата смилаемост на суровите протеини;
-
Каши. Калоричното съдържание на зърнените култури надвишава енергийната стойност на месните продукти. Въпреки това, растителните въглехидрати осигуряват бърза енергия. Овесената каша не трябва да се счита за основен компонент на диетата при гастрит. За приготвянето на зърнени храни, лигавични супи, пудинги и други ястия се използват популярни зърнени храни: грис, ориз, елда, овесени ядки .
-
Грис - енергийна стойност на 100 g - 335 kcal. Основното количество енергия идва от въглехидратите. Въпреки високото съдържание на макро- и микроелементи и витамини, грисът се използва внимателно в диетата на деца под 3 години и възрастни хора над 70 години. В тези възрастови групи има висока степен на индивидуална непоносимост към продукта;
-
Ориз - енергийна стойност на 100 g - 323 kcal. Порция от 100 грама осигурява приблизително 20% от дневните енергийни нужди на човек. В ориза има много полезни вещества. Съдържа компоненти, които облекчават дразненето на стените на стомаха и има антиоксидантни свойства;
-
Елда - енергийна стойност 100 g - 335 kcal. Ценен диетичен продукт. Регулира нивото на холестерола в кръвта , нормализира метаболитните процеси, насърчава загубата на тегло;
-
Овесени ядки - енергийна стойност 100 гр. - 342 ккал. Разрешени са овесени ядки. Кашите от овесени ядки (люспи) имат висока енергийна стойност, съдържат максимален набор от макро- и микроелементи и витамини от група В. Слизестите вещества на овесените ядки намаляват дразненето на стените на стомаха.
-
-
Макарони и фиде. Енергийната стойност на 100 g е 320-350 kcal. При гастрит с висока киселинност се препоръчва паста от твърда пшеница от най-висок клас. Отрицателното въздействие на пшеницата (нежелан зърнен продукт при гастрит) се намалява от протеиновия компонент на пастата - яйчен белтък. Добавя се по време на производствения процес. Макаронени изделия и фиде се използват като компоненти на първото и второто ястие;
-
Хляб. При гастрит се използва пшеничен хляб от най-висок клас. Не е задължително да е прясна. По-добре е хлябът да е изпечен преди 1-2 дни. В ограничени количества се допускат бисквити и сухи бисквити. Можете да разнообразите менюто до два пъти седмично с печени пайове с месо, риба, ябълки и горски плодове, които са разрешени при хиперациден гастрит;
-
Картофи - енергийна стойност на 100 g - 77 kcal. Продуктът съдържа голямо количество вода, въглехидрати, калий, желязо, цинк, витамин РР (никотинова киселина). Препоръчва се варено или пасирано. В диетата е забранено да се включват пържени картофи . В тази форма той се усвоява лошо, дразни стените на стомаха и стимулира процесите на ферментация;
-
Моркови - енергийна стойност 100 г - 33 ккал, съдържа голямо количество въглехидрати, бета-каротин (провитамин А), витамини от група В, пектини. Пектините са вещества, които хигиенизират организма и намаляват нивото на вредните вещества. Морковите съдържат много калий и други микроелементи;
-
Цвекло - енергийна стойност 100 g - 43 kcal, съдържа голямо количество въглехидрати, макро- и микроелементи, витамини. Използва се във варена форма. Цвеклото предотвратява развитието на патогенна микрофлора в стомаха и червата, а също така подобрява чревната подвижност;
-
зеле . Препоръките на диетолозите за употребата му при гастрит са двусмислени. Зелето със сигурност е здравословно, но може да причини подуване на корема. Бялото зеле и брюкселското зеле повишават секрецията на стомашен сок. Тези сортове не се препоръчват при хиперациден гастрит, но се използват при гастрит с ниско съдържание на солна киселина;
-
Карфиол - енергийна стойност 100 г - 30 ккал, съдържа голямо количество въглехидрати, калий и захари, витамин С, микроелементи. Силно се препоръчва при хиперациден гастрит задушен и приготвен на пара, тъй като не стимулира производството на солна киселина;
-
Тиквички - енергийна стойност 100 гр. - 24 ккал. Много въглехидрати и захари, малко фибри. Тиквичките са богати на витамини С (аскорбинова киселина), В9 ( фолиева киселина), А (ретинол). Тиквичките имат деликатна текстура на пулпа, те определено се препоръчват за диетично хранене при гастрит;
-
Тиква - енергийна стойност 100 гр. - 22 ккал. Продуктът е балансиран на протеини, мазнини и въглехидрати, богат на витамини А, В9 ( фолиева киселина), С (аскорбинова киселина). От макро- и микроелементите може да се отбележи високо съдържание на калий и мед. Тиквата се препоръчва при хиперациден гастрит под формата на тиквена каша, много полезен е и сокът от тиква. Този зеленчук има полезни свойства при патологии на стомашно-чревния тракт - семената имат антихелминтни свойства и имат слабителен ефект. Препоръчително е да използвате плодовете от тиквички и тиква в ранните етапи на зреене. Не се препоръчват презрели плодове;
-
Домати - енергийна стойност 100 г - 20 kcal. Използвайте само зрели плодове с високо съдържание на захар. Продуктът е богат на калий, хлор, натрий, витамини А и С. При хиперациден гастрит доматите се използват като част от пюрирани супи и сосове. Препоръчително е първо да отстраните кората;
-
Пресен зелен копър. Като подправка за гастрит с висока киселинност е много полезно да се използва пресен копър. Този продукт е богат на витамини, освен това веществата, които съставляват копъра, предотвратяват ферментацията на храната в стомаха и облекчават спазмите;
-
Ябълки. Препоръчват се само сладки сортове. Енергийната стойност на този продукт е 47 kcal на 100 г. Ябълките съдържат голямо количество макро- и микроелементи, витамини. Диетите със зелени ябълки са мит. Всички предполагаеми основни биохимични компоненти на ябълките, включително пектините, се намират в други плодове и зеленчуци. Преди да ядете ябълки, отстранете кората, тя дразни стените на стомаха. Печени ябълки с гастрит могат да се консумират без ограничения;
-
Круши. Енергийната им стойност е 52 kcal на 100 г. Крушите са богати на макро- и микроелементи, особено на кобалт и силиций. Някои сортове имат изразени стягащи свойства. При гастрит с висока киселинност е разрешено използването на сладки сортове. Дъбилните свойства на крушата са полезни за стените на стомаха, тъй като облекчават неприятната болка;
-
банани . Енергийната стойност на 100 g е 96 kcal. Бананите са богати на макронутриенти, особено на калий. Съдържанието на калий в бананите е пет пъти по-високо, отколкото в тиквичките. Друг плюс е, че бананите могат да се консумират сурови. Препоръчително е да ядете не повече от един банан на ден. Голямо количество калий (400 mg) на фона на ниско ниво на натрий (31 mg) може да причини нарушения на сърдечния ритъм и биохимичните процеси. Оптималното съотношение: калий - една част, натрий - две части. Потребността на организма от натрий се попълва с готварска сол;
-
Ягода. Сладките градински сортове ягоди обикновено се наричат "Виктория". Горските ягоди се намират по-трудно. Преди това плодовете трябва да бъдат избърсани до състояние на пюре. Енергийната стойност на ягодите е 41 kcal на 100 г. Продуктът е много богат на хранителни вещества, но не трябва да консумирате повече от 50 грама плодове на ден. Плодовите киселини, съдържащи се в ягодите, дразнят стените на стомаха;
-
семена . Този продукт не е диетичен. Въпреки това, неговите компоненти, по-специално мазнините, са част от растително (слънчогледово) масло. При гастрит с висока киселинност е показана употребата на слънчогледово масло. Семената са висококалоричен продукт (около 500 kcal на 100 g). Използването на семена с повишена киселинност на стомашния сок потиска киселините ;
-
Кедровите ядки и маслото са ценни продукти, които съдържат много мастноразтворими витамини, по-специално витамин Е. Този витамин има положителен ефект върху сексуалната функция, стимулира регенерацията на лигавиците, включително стомаха. Хранителните и лечебни свойства на маслото от кедрови ядки значително превъзхождат тези на слънчогледовото масло. При хиперациден гастрит е възможно ограничено (до 10-20 g на ден) използване на борови ядки;
-
Орех - съдържа голямо количество йод и други полезни вещества. В малко количество (до 20 г на ден) има благоприятен ефект върху стените на стомаха, помага за балансиране на ежедневната диета;
-
мазнини. При гастрит е разрешено да се използва растително масло от слънчоглед, както и кремообразно несолено краве масло;
-
Пчелен мед. Ако продуктът е с високо качество, значи има висока енергийна стойност и е ценен хранителен подсладител. Употребата на мед е оправдана при гастрит. В умерени количества не дразни стените на стомаха, освен това е много богат на естествени, лесноусвоими захари.
Какво не може да се яде при гастрит с висока киселинност?
При този вид възпаление не се препоръчват ястия, съдържащи следните вещества:
-
Стимулиране на производството на стомашен сок;
-
Агресивно засягане на стените на стомаха;
-
Подобряване на ферментационните процеси;
-
Лошо се усвоява в стомаха.
Продукти, които стимулират производството на стомашен сок:
-
Киви. Този сладко-кисел екзотичен плод, който има приятен вкус, съдържа много витамини, захари и органични киселини, както и вещества, които стимулират регенерацията на тъканите и имат локално успокояващо действие. Междувременно трябва да се въздържате от ядене на киви с хиперациден гастрит, особено в острия стадий. Забраната се дължи на възможното отрицателно въздействие на киселините върху възпалената стена на стомаха;
-
портокал. Всички цитрусови плодове ( лимон , лайм, грейпфрут , мандарина) стимулират вкусовите рецептори и индиректно предизвикват производството на солна киселина. Има многобройни научни наблюдения, потвърждаващи факта, че човек отделя слюнка дори само при вида на лимон. Следователно, при хиперациден гастрит, употребата на всякакви цитрусови плодове е строго забранена;
-
Чесън. Растението е известно с фитонцидите – вещества, които предотвратяват развитието на настинки и са естествени антибиотици. Въпреки това, когато се консумира вътрешно, чесънът стимулира апетита, като по този начин предизвиква активно производство на стомашен сок.
Продукти, които агресивно засягат лигавиците на стомаха:
-
Шоколад . Въпреки изобилието от полезни вещества, употребата му при гастрит е забранена. Забраната е свързана с високо (около 40%) съдържание на кофеин в шоколада. Кофеинът е известен с агресивното си действие върху стомашния сфинктер и способността си да провокира рефлукс. Кофеинът има и дразнещ ефект върху стените на стомаха. Всички тези свойства на кофеина и шоколада са нежелателни при гастрит.
-
сладолед . Вкусен млечен продукт, който обаче съдържа сгъстители, овкусители, консерванти, овкусители и оцветители. Това студено сладко лакомство влияе негативно на стените на стомаха;
-
Не е желателно да се използват ядки при гастрит в големи количества (повече от 30 грама на ден);
-
Кашу. Този продукт съдържа разяждащо маслено вещество, от което се прави естествено мастило, поради което кашуто може да предизвика влошаване на гастрит;
-
Бадемите и другите костилкови ядки от плодове и горски плодове ( кайсии , сливи , череши ) съдържат малко количество циановодородна киселина, която има лош ефект върху стените на възпаления стомах;
-
Лешник ( лешник) - продукт, богат на хранителни вещества, протеинова стойност е близка до месото. Въпреки това, лешниците съдържат малки количества агресивни киселини, които влияят неблагоприятно на червата. За стомаха на здрав човек тяхното действие е незабележимо, но при възпалена лигавица лешниците могат да засилят патогенезата.
Продукти, които подобряват процесите на ферментация в организма:
-
Зърнени култури (просо, царевица, ечемик, боб). Кашите, приготвени от тези култури, съдържат груби влакна, повишават киселинността на стомашния сок и стимулират ферментационните процеси;
-
Фъстък. Това не е ядка, а плод на бобово растение. Както всички бобови растения, фъстъците причиняват ферментация в стомаха, като по този начин дразнят стените му;
-
Гроздов. Съдържа голямо количество хранителни вещества, докато има много захар. Гроздето също има дебела кожа, чиито компоненти стимулират процесите на ферментация.
Храни, които се усвояват лошо в стомаха:
-
Продуктите , съдържащи месо , лошо усвоени в стомаха, имат обща характеристика - високо съдържание на холестерол и животински мазнини;
-
Нискомасленото свинско месо , въпреки че е в списъка на храните, допустими за диетично хранене, не се използва в лечебните заведения. Затова класифицирахме този вид месо като забранено при гастрит;
-
Патешко и гъше месо, пушени месни продукти. Мазнините, които се намират в излишък в тези меса и деликатеси, инхибират производството на солна киселина, което води до по-бавно храносмилане. Мазните храни не се задържат в червата, бързо се отделят от тялото и често причиняват диария;
-
Сало. Основната енергийна стойност на този продукт е животинската мазнина. Сало съдържа много сол и подправки. Подобно на тлъстото месо, свинската мас потиска производството на солна киселина, дразни стените на стомаха и провокира диария;
-
Месни и рибни консерви. Съдържат аромати, много мазнини и други компоненти, които се усвояват лошо в болен стомах;
-
Пелмени . Те са трудно смилаеми, съдържат два противоположни по състав компонента - варено тесто и кайма. При гастрит с висока киселинност употребата на кнедли е придружена от киселини и тежест в стомаха;
-
черен дроб . Този продукт съдържа огромно (повече от 270 mg на средна порция) количество холестерол, освен това черният дроб е биологичният филтър на тялото, той натрупва и обработва вредни вещества, които са влезли в кръвта на животно или птица. Въпреки високото съдържание на витамин А и други мастноразтворими витамини, черният дроб не се препоръчва при възпалителни процеси в стените на стомаха.
Зеленчукови продукти, които се усвояват лошо в стомаха, включват пъпеши и дини.
Тази статия все още няма коментари