Билката хънибуш (Cyclopia intermedia) не расте свободно у нас, но това не пречи да е сред най-търсените екзотични билки. Представлява храстовидно растение с отличителни едри цветове с бели до червеникави окраски. Най-разпознаваем за хънибуш обаче е много наситеният естествен меден аромат, на който се дължи и специфичното название на растението, известно и като медена билка. Наситеният аромат прераства и в естествено вкусово качество и чаят от хънибуш се слави с много приятната си и ароматна сладост. 

Отварата от хънибуш е много бедна на танини и кофеин, което я отличава от кафето, зеления и черния чай например. Тази отличителна черта обаче има изцяло позитивен аспект. Защото липсата на танини и кофеин у хънибуш чая се компенсира от много високото съдържание на далеч по-важни и полезни биоактивни съставки. 

Чаят от хънибуш е богат на феноли, флавоноиди и други типове мощни антиоксиданти. Тяхното съдържание е най-високо в цветовете и листата на билката. Затова тези структури се радват на най-голям фармакологичен интерес и се ползват като средство за превенция и допълващо лечение на някои здравословни проблеми. 

Диабет
Наред с другите полезни съставки билката хънибуш е богата на пинитол – съединение, което проявява биологична активност, подобна на тази на инсулина. Пинитолът успешно намалява нивата на кръвната захар и подобрява контрола върху нея при хора с инсулинозависим диабет. 

Менопаузални оплаквания
Билката хънибуш е богата на изофлавони и куместрол – вещества от групата на фитоестрогените. Това са природни структурни аналози на естрогена, които балансират дефицита на половия хормон през менопаузата и помагат за овладяване на храктерните симптоми на менопауза. 

Кожни проблеми, провокирани от UV лъчите
Проучваниятап оказват, че биоактивните компоненти в състава на медената билка защитават и от увреждащия ефект на ултравиолетовите лъчи, особено на UVB лъчите, които причиняват слънчевото изгаряне на кожата. Слънцезащитният ефект на билката се състои в редуциране на оксидативния стрес и неутрализиране на свободните радикали, формирани под влиянието на UV лъчите. Маслото от хънибуш от своя страна успешно облекчава симптомите при по-сеиозно слънчево изгаряне като зачервяване на кожата, оток, възпаление и др. 

Превенция на ракови заболявания
Хънибуш е сред билките, най-комплексно проучени по отношение на антимутагенното и инхибиращото им действие спрямо туморния растеж. Установено е, че редовната консумация на чай от хънибуш може не само да забави растежа, но и да унищожи някои типове ракови клетки в ранните стадии на някои форми на рак – на маточната шийка, на яйчниците, на простатата и др. 

Билката хънибуш може да се ползва за направата на чай чрез запарка в гореща вода или за приготвяне на по-концентрирани екстракти с по-комплексно действие.