Телефон за връзка:
0888 351 484

Какво да правим при запек при възрастни и деца?

15.08.2022 11:37:19

Какво да правим при запек при възрастни и деца?

Редовното изпражнение е показател за стабилното функциониране на стомашно-чревния тракт, нормалните компенсаторни способности на психиката и гаранция за добро здраве. Узряването, образуването, насърчаването на изпражненията отнема 20-40 часа, с употребата на несмилаеми храни - до 60 часа. При възрастни и деца над 1,5 години изпражненията трябва да са ежедневни. Разрешава се изхождане веднъж на всеки 2 дни, при условие че не са необходими усилия за дефекация. Нормата обаче не винаги съвпада с реалността. Много хора системно страдат от запек и поради деликатността на проблема не бързат да ходят на лекар. Какво причинява задържането на изпражненията? Какви са критериите за диагностициране на запек при възрастни? Как се лекува? Прочети статията.

Определение

Запекът (обстипация) е първична или вторична патология, свързана с нарушено движение на червата. Диагнозата се поставя, ако честотата на изпражненията не надвишава 3 пъти седмично, а самият процес е придружен от болка в ректума, усещане за непълна дефекация. Острият запек е краткотрайно състояние, което се нормализира от само себе си и не се нуждае от специално лечение. Хроничният запек се характеризира с постоянно затруднено изпразване (за 3 месеца или повече).

Първичната функционална обстипация се дължи на:

 1. вродени или придобити заболявания на дебелото черво;
 2. алиментарни фактори - хиподинамия, воден дефицит, особености на храненето;
 3. дисфункция на стомашно-чревния тракт;
 4. бременност
 5. временна психо-емоционална нестабилност.

Вторичният запек при възрастни възниква като усложнение на друго заболяване или като реакция на химични съединения, включително лекарства. При кърмачета нарушенията на изпражненията са свързани с ненавременното въвеждане на допълващи храни, особеностите на диетата на кърмещата майка и неправилния избор на млечна формула (с изкуствено хранене).

Причини за запек при възрастни

Първичният запек е свързан с такива чревни патологии:

 1. Синдром на раздразнените черва. Състоянието се определя от нарушение на нервно-мускулната регулация, нарушение на чревната перисталтика и трудности при храносмилането. Човек чувства подуване на корема, желание за дефекация, но изпразването е рядко и е придружено от остра болка в ануса.
 2. механични прегради. Поради развитието на неоплазми по вътрешните стени на дебелото черво - съсиреци, лимфни възли, полипи, тумори (доброкачествени или ракови).
 3. Колит, ентероколит. При възпалителни заболявания възникват рефлекторни ректални спазми, които предотвратяват отделянето на изпражненията.
 4. Хемороиди, анални фисури. Позивите за дефекация се потискат поради страх от болезнено изхождане. Задържането на изпражненията може да бъде 6-7 дни. При хроничния ход на заболяването изходът на екскрементите е възможен само на фона на приема на лаксативи.
 5. Чревна непроходимост. Характеризира се със стесняване на чревния лумен, което затруднява движението на изпражненията.

При жените нарушенията на изпражненията често са свързани с възпалителни заболявания на матката, фалопиевите тръби и яйчниците.

При хронично задържане на изпражнения от вторичен произход причините са:

 1. Болести, свързани с метаболитни нарушения, производство на хормони, увреждане на периферните нерви. Запекът засяга диабетици, пациенти с дисфункция на щитовидната жлеза, множествена склероза, болест на Хиршпрунг.
 2. Странични ефекти при приемане на лекарства. Например, нестероидните противовъзпалителни лекарства потискат движението на храната през стомашно-чревния тракт, неутрализаторите на солна киселина забавят храносмилането, антибиотиците водят до дисбаланс на чревната флора, антидепресантите и транквилизаторите влияят зле на чревната подвижност.
 3. Отравяне на тялото със соли на тежки метали. Солите увреждат миелиновата обвивка на нервните влакна, които инервират стомашно-чревния тракт. Поради това перисталтиката се инхибира.

Бременност

Функционални проблеми с изхождането често се появяват при бременни жени. Това се дължи на няколко причини:

 1. Промяна в хормоналния статус. Повишеното производство на прогестерон, който е отговорен за запазването на плода, нарушава чревната подвижност.
 2. Разширяване и изместване на матката. Тъй като плодът расте, матката започва да оказва натиск върху дебелото черво, предотвратявайки нормалното образуване и насърчаване на изпражненията.
 3. страх. Поради страха от провокиране на тонуса на матката, жените не се напрягат, поради което изпражненията застояват в ректума.

Запекът при бременни жени се появява в по-късните етапи.

стрес обстипация

Психоемоционалният стрес се отразява на физиологичните възможности. С проблема често се сблъскват деца, юноши, възрастни с лабилна психика. Например трудно им е да отидат до тоалетната на непознато или неудобно място (влак, училище, хотел). Поради изкуственото задържане на изпражненията възниква спазъм на аналния сфинктер, в резултат на което изпражненията се натрупват и уплътняват в ректума. Когато човек най-накрая получи възможност да се отпусне и да има движение на червата, силната фекална „запушалка“ не може да излезе сама. Понякога излиза под формата на камък с кръв (поради спукване от стрес и механично увреждане на съдовете).

Заседнал начин на живот

Хиподинамията се изразява в слабост на мускулите на тазовото дъно, забавена подвижност, бавно храносмилане. Инхибирането на физиологичните процеси води до стагнация на изпражненията. Наблюдават се и тенезми - режещи спазми в ректума с позиви за дефекация, но без изхождане.

Липса на течности

Системата на дебелото черво е отговорна за усвояването на вода, хранителни вещества, движението на преработените продукти, образуването, узряването и отделянето на екскременти. При човек, който пие малко вода, има липса на течност в тази система, поради което изпражненията се образуват като камъни.

Неправилно хранене

Запекът води до дисбаланс в диетата - изобилие от въглехидрати и мазнини на фона на дефицит на фибри. Растителните фибри ускоряват храносмилането и преминаването на изпражненията. При дисбаланс на хранителни вещества, обработката на храната се забавя, екскрементите се натрупват, процесът на дефекация губи редовност, изпражненията се превръщат в малки камъни. Ориз, перлен ечемик, силни круши, ядки, варени яйца причиняват задържане на изпражненията.

Симптоми на запек при възрастни

Обстипацията е симптом, а не автономно заболяване. Свързаните прояви включват:

 1. нередовни твърди изпражнения (веднъж на 3-4 дни) с усещане за недостатъчно изпразване;
 2. силно напрежение по време на дефекация, свързано с болка в ануса;
 3. постоянна тежест в корема, предимно в долната част;
 4. усещане за пълнота в ректума;
 5. липса на апетит, понякога гадене;
 6. подуване на корема, интензивно образуване на газове, които газогонните лекарства не премахват (Активен въглен, Еспумизан );
 7. тенезми;
 8. спазми на стомашно-чревния тракт;
 9. слабост, раздразнителност, депресия.

Постоянният продължителен запек може да доведе до хемороиди, рак на ректума или дебелото черво, психогенен, пролапс, чревна непроходимост.

Диагностични методи

Проблемът със запека при възрастни пациенти се решава от специализиран лекар - гастроентеролог. Диагностичният комплекс включва анкета, физикален преглед, лабораторни изследвания, инструментално изследване и др.

Разпит и проверка

Откривайки характеристиките на преморбидния фон, лекарят обръща внимание на симптомите, характеристиките на начина на живот, диетата, визуалните параметри на изпражненията - консистенция, цвят, наличие на кръв, слуз, несмляна храна. При палпация се забелязва плътност и подуване на корема, болезненост.

Лабораторна диагностика

Пациентът дава клинични и биохимични кръвни изследвания. Първият е насочен към идентифициране на анемия, възпалителни процеси, вторият е насочен към оценка на ензимната активност, захар, амилаза и протеинови фракции. Често се предписва копрограма - изследване на фекални показатели (количество, физични свойства, химичен състав, микрофлора, наличие / отсъствие на хелминти).

Инструментални и апаратни изследвания

Има няколко диагностични метода. Въз основа на историята лекарят предписва най-информативните:

 1. Колоноскопията е изследване на ректума и дебелото черво с гъвкав ендоскоп. Той е насочен към идентифициране на ракови или предракови състояния на органи, оценка на възпалителни процеси. По време на процедурата лекарят взема тъканна проба за хистологично изследване.
 2. Интестиналният транзит е рентгеново изследване на двигателната функция на дебелото черво за определяне на проблемната зона. В рамките на три дни човек приема специални препарати-маркери. На петия ден лекарят прави рентгенова снимка, оценява местоположението на маркерите.
 3. Иригоскопия - рентгенова снимка на стомашно-чревния тракт с бариева смес, която се прилага ректално. Помага за диагностициране на белези, сраствания, тумори, дивертикули, фистули, възпаление на дебелото черво.
 4. TRUS - трансректално ултразвуково изследване.
 5. Томография (CT или MRI) - послойно сканиране на храносмилателния тракт. Полученото триизмерно изображение предава в детайли структурата на червата, нервите, хранещите съдове.

CT и MRI често се извършват при съмнение за тумори.

Диагностика на функционален запек по Римските критерии

Според диагностичните критерии на Римския консенсус IV ревизия, обстипацията съответства на следните признаци:

 1. изпражнения <3 пъти седмично с отделяне на отделни парчета изпражнения;
 2. усещане за остатъчни ефекти в ректума след дефекация;
 3. усещане за бариера, която предотвратява преминаването на изпражненията;
 4. продължително напрежение (стягане) по време на движение на червата;
 5. самопомощ - ръчна евакуация на екскременти.

За хроничен запек при възрастни може да се говори с дългосрочно персистиране на повече от два симптома от предложения списък (в рамките на една година).

Лечение на запек при възрастни

Консервативната терапия включва лекарства, физиотерапия, билколечение, диетична терапия. Лечението на хроничния запек започва с промяна на диетата. В дневното меню трябва да въведете:

 1. слънчогледово (зехтин);
 2. фибри - плодове, сурови зеленчуци, пшеница, ръжени трици;
 3. пресни ферментирали млечни продукти - кисело мляко за пиене без пълнители, кефир, извара 5% масленост.

Важно е напитките с ферментирало мляко да са пресни (не повече от 3 дни от датата на производство). В противен случай ефектът няма да бъде слабителен, а фиксиращ.

Задължително условие е спазването на режима на пиене. Трябва да пиете преварена или минерална вода без газ в обем до 2,5-3 литра на ден. Препоръчва се хранене на части (малки порции на всеки 3 часа).

По време на лечението изключете от диетата:

 1. варени яйца;
 2. сладки сладкиши, сладкиши от пясъчно тесто, бутер тесто;
 3. рибни и месни консерви;
 4. ястия от ечемик, ориз;
 5. грис;
 6. паста;
 7. чисто месо;
 8. пушени меса;
 9. бързо хранене;
 10. ядки.

Също така, на пациента се показва възможна физическа активност за подобряване на перисталтиката на храносмилателния тракт.

Физиотерапия

В комплексното лечение на хронична обстипация ефективно действат:

 1. Електрофореза с прозерин. Електрически импулси + лекарство подобряват нервно-мускулната трансмисия и стомашно-чревния мотилитет.
 2. Висцерален масаж, извършван от професионалист в лечебната зала.
 3. Терапията с биофийдбек (BFBT) е тренировка на мускулите на тазовото дъно с пълен с въздух ректум. Обучението се провежда под контрола на сензор, поставен в ануса на пациента.

Фитотерапия

За да улесните дефекацията, използвайте:

 1. столетна трева;
 2. листа от сена ;
 3. корени от женско биле;
 4. плодове от конски киселец.

Можете да закупите готови лаксативи, както и хранителни добавки, насочени към прочистване на червата ( Fitomucil).

Медицинска терапия

Болкоуспокояващите имат същия ефект, но действат различно. Лечението включва медикаменти за подобряване на двигателните умения, възстановяване на чревната флора и премахване на натрупаните токсини. На някои пациенти са показани допълнителни лекарства за облекчаване на спазми.

Контактни лаксативи

Те дразнят нервните окончания, които инервират дебелото черво. В резултат на приема се засилва свиването на чревните стени. Застоялите изпражнения започват да се движат към ануса. Препаратите са синтетични ( Guttalax , Guttasil) и билкови (Regulax, Fitolax, Senade). Контактните лаксативи се предписват на малки курсове. Бързо се развива толерантност към тях и при продължителна употреба тонусът на гладката мускулатура намалява, което причинява синдрома на "мързеливо черво".

Осмотични лаксативи

Задайте като ефективно средство с минимален брой странични ефекти. Активните съставки (макрогол, лактитол, магнезиев сулфат) имат стимулиращ ефект върху лигавицата на дебелото черво, натрупват вода и електролити в дебелото черво, като по този начин омекотяват изпражненията и повишават вътречревното хидростатично налягане. Меките екскременти се изтласкват лесно. Повечето лекарства се произвеждат под формата на прахове за приготвяне на разтвори ( Lavacol , Forlax, Clean Bee). Алтернатива на пероралното приложение е microclyster Microlax. Действа четвърт час след въвеждането.

Пребиотици

Използва се за подобряване на изпражненията, нормализиране на микрофлората. Лекарствата създават благоприятна среда за размножаване на бифидобактерии (лактобацили). Пребиотиците също имат лек слабителен ефект, намаляват нивата на амоняк, подобряват усвояването на хранителни вещества и помагат за укрепване на имунната система. Гастроентеролозите препоръчват капки Hilak-Forte , суспензия Duphalac, сироп Portalak.

Спазмолитици

Показан при възрастни пациенти със спастична обстипация за отпускане на гладкомускулните влакна на червата. За други видове запек не се прилагат.

Ентеросорбенти

Лекарствата привличат, свързват и премахват токсините от тялото, образувани поради стагнацията на изпражненията. Те също така помагат да се справят с интензивното образуване на газове, подуване и болка в корема.

Прокинетика

Itomed, Motilium , Ganaton помагат за "стартиране" и поддържане на антродуоденалната подвижност, ускоряват изпразването, облекчават гадене, киселини. Недостатъкът на лекарствата е способността да предизвикват странични ефекти. Не се препоръчва да ги приемате без лекарско предписание.

Лубриканти

Смажете стените на червата, омекотете екскрементите. За перорално приложение се предписва ленено масло (на празен стомах), за ректално приложение - супозитории с глицерин .

хирургия

При тежки форми на чревна обструкция е показана хирургична интервенция - сфинктеротомия (дисекция на аналния сфинктер), разтягане на пуборекталния мускул или отстраняване на дебелото черво (частично или пълно).

Прогноза, профилактика

Слабителните лекарства помагат за нормализиране на изпражненията, но не намаляват риска от рецидив. Проблемът със запек може да бъде решен чрез спазване на следните правила:

 1. правилна организация на храненето на базата на фибри;
 2. достатъчно количество течност в диетата;
 3. редовна активност, ежедневно ходене;
 4. отказ от алкохолни напитки.

Човек, склонен към запек, не трябва изкуствено да ограничава желанието за дефекация. При редовно въздържание честотата на изхожданията намалява, изпражненията се притискат и се образува „запушалка“. Постоянното затруднено движение на червата може да доведе до сериозни стомашно-чревни заболявания.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Здравна библиотека

Здравна библиотека

Какво да правим при запек при възрастни и деца?

Какво да правим при запек при възрастни и деца?

Редовното изпражнение е показател за стабилното функциониране на стомашно-чревния тракт, нормалните компенсаторни способности на психиката и гаранция за до Редовното изпражнение е показател за стабилното функциониране на стомашно-чревния тракт, нормалните компенсаторни способности на психиката и гаранция за до 2022-08-15T11:37:20+03:00 Какво да правим при запек при възрастни и деца?

<p><span>Редовното изпражнение е показател за стабилното функциониране на стомашно-чревния тракт, нормалните компенсаторни способности на психиката и гаранция за добро здраве.<span>&nbsp;</span>Узряването, образуването, насърчаването на изпражненията отнема 20-40 часа, с употребата на несмилаеми храни - до 60 часа.<span>&nbsp;</span>При възрастни и деца над 1,5 години изпражненията трябва да са ежедневни.<span>&nbsp;</span>Разрешава се изхождане веднъж на всеки 2 дни, при условие че не са необходими усилия за дефекация.<span>&nbsp;</span>Нормата обаче не винаги съвпада с реалността.<span>&nbsp;</span>Много хора системно страдат от запек и поради деликатността на проблема не бързат да ходят на лекар.<span>&nbsp;</span>Какво причинява задържането на изпражненията?<span>&nbsp;</span>Какви са критериите за диагностициране на запек при възрастни?<span>&nbsp;</span>Как се лекува?<span>&nbsp;</span>Прочети статията.</span></p> <h2><span>Определение</span></h2> <p><span>Запекът (обстипация) е първична или вторична патология, свързана с нарушено движение на червата.<span>&nbsp;</span>Диагнозата се поставя, ако честотата на изпражненията не надвишава 3 пъти седмично, а самият процес е придружен от болка в ректума, усещане за непълна дефекация.<span>&nbsp;</span>Острият запек е краткотрайно състояние, което се нормализира от само себе си и не се нуждае от специално лечение.<span>&nbsp;</span>Хроничният запек се характеризира с постоянно затруднено изпразване (за 3 месеца или повече).</span></p> <p><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/20427/files/image/shutterstock-246882508.jpeg" /></span></p> <p><span>Първичната функционална обстипация се дължи на:</span></p> <ol> <li><span>вродени или придобити заболявания на дебелото черво;</span></li> <li><span>алиментарни фактори - хиподинамия, воден дефицит, особености на храненето;</span></li> <li><span>дисфункция на стомашно-чревния тракт;</span></li> <li><span>бременност</span></li> <li><span>временна психо-емоционална нестабилност.</span></li> </ol> <p><span>Вторичният запек при възрастни възниква като усложнение на друго заболяване или като реакция на химични съединения, включително лекарства.<span>&nbsp;</span>При кърмачета нарушенията на изпражненията са свързани с ненавременното въвеждане на допълващи храни, особеностите на диетата на кърмещата майка и неправилния избор<span>&nbsp;</span></span><span>на млечна формула</span><span><span>&nbsp;</span>(с изкуствено хранене).</span></p> <h2><span>Причини за запек при възрастни</span></h2> <p><span>Първичният запек е свързан с такива чревни патологии:</span></p> <ol> <li><span>Синдром на раздразнените черва.<span>&nbsp;</span>Състоянието се определя от нарушение на нервно-мускулната регулация, нарушение на чревната перисталтика и трудности при храносмилането.<span>&nbsp;</span>Човек чувства подуване на корема, желание за дефекация, но изпразването е рядко и е придружено от остра болка в ануса.</span></li> <li><span>механични прегради.<span>&nbsp;</span>Поради развитието на неоплазми по вътрешните стени на дебелото черво - съсиреци, лимфни възли, полипи, тумори (доброкачествени или ракови).</span></li> <li><span>Колит, ентероколит.<span>&nbsp;</span>При възпалителни заболявания възникват рефлекторни ректални спазми, които предотвратяват отделянето на изпражненията.</span></li> <li><span>Хемороиди, анални фисури.<span>&nbsp;</span>Позивите за дефекация се потискат поради страх от болезнено изхождане.<span>&nbsp;</span>Задържането на изпражненията може да бъде 6-7 дни.<span>&nbsp;</span>При хроничния ход на заболяването изходът на екскрементите е възможен само на фона на приема на<span>&nbsp;</span></span><span>лаксативи.</span></li> <li><span>Чревна непроходимост.<span>&nbsp;</span>Характеризира се със стесняване на чревния лумен, което затруднява движението на изпражненията.</span></li> </ol> <p><span>При жените нарушенията на изпражненията често са свързани с възпалителни заболявания на матката, фалопиевите тръби и яйчниците.</span></p> <p><span>При хронично задържане на изпражнения от вторичен произход причините са:</span></p> <ol> <li><span>Болести, свързани с метаболитни нарушения, производство на хормони, увреждане на периферните нерви.<span>&nbsp;</span>Запекът засяга диабетици, пациенти с дисфункция на щитовидната жлеза, множествена склероза, болест на Хиршпрунг.</span></li> <li><span>Странични ефекти при приемане на лекарства.<span>&nbsp;</span>Например,<span>&nbsp;</span></span><span>нестероидните противовъзпалителни лекарства</span><span><span>&nbsp;</span>потискат движението на храната през стомашно-чревния тракт, неутрализаторите на солна киселина забавят храносмилането,<span>&nbsp;</span></span><span>антибиотиците</span><span><span>&nbsp;</span>водят до дисбаланс на чревната флора, антидепресантите и<span>&nbsp;</span></span><span>транквилизаторите</span><span><span>&nbsp;</span>влияят зле на чревната подвижност.</span></li> <li><span>Отравяне на тялото със соли на тежки метали.<span>&nbsp;</span>Солите увреждат миелиновата обвивка на нервните влакна, които инервират стомашно-чревния тракт.<span>&nbsp;</span>Поради това перисталтиката се инхибира.</span></li> </ol> <h3><span>Бременност</span></h3> <p><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/20427/files/image/shutterstock-1390822106.jpeg" /></span></p> <p><span>Функционални проблеми с изхождането често се появяват при бременни жени.<span>&nbsp;</span>Това се дължи на няколко причини:</span></p> <ol> <li><span>Промяна в хормоналния статус.<span>&nbsp;</span>Повишеното производство на прогестерон, който е отговорен за запазването на плода, нарушава чревната подвижност.</span></li> <li><span>Разширяване и изместване на матката.<span>&nbsp;</span>Тъй като плодът расте, матката започва да оказва натиск върху дебелото черво, предотвратявайки нормалното образуване и насърчаване на изпражненията.</span></li> <li><span>страх.<span>&nbsp;</span>Поради страха от провокиране на тонуса на матката, жените не се напрягат, поради което изпражненията застояват в ректума.</span></li> </ol> <p><span>Запекът при бременни жени се появява в по-късните етапи.</span></p> <h3><span>стрес обстипация</span></h3> <p><span>Психоемоционалният стрес се отразява на физиологичните възможности.<span>&nbsp;</span>С проблема често се сблъскват деца, юноши, възрастни с лабилна психика.<span>&nbsp;</span>Например трудно им е да отидат до тоалетната на непознато или неудобно място (влак, училище, хотел).<span>&nbsp;</span>Поради изкуственото задържане на изпражненията възниква спазъм на аналния сфинктер, в резултат на което изпражненията се натрупват и уплътняват в ректума.<span>&nbsp;</span>Когато човек най-накрая получи възможност да се отпусне и да има движение на червата, силната фекална &bdquo;запушалка&ldquo; не може да излезе сама.<span>&nbsp;</span>Понякога излиза под формата на камък с кръв (поради спукване от стрес и механично увреждане на съдовете).</span></p> <h3><span>Заседнал начин на живот</span></h3> <p><span>Хиподинамията се изразява в слабост на мускулите на тазовото дъно, забавена подвижност, бавно храносмилане.<span>&nbsp;</span>Инхибирането на физиологичните процеси води до стагнация на изпражненията.<span>&nbsp;</span>Наблюдават се и тенезми - режещи спазми в ректума с позиви за дефекация, но без изхождане.</span></p> <h3><span>Липса на течности</span></h3> <p><span>Системата на дебелото черво е отговорна за усвояването на вода, хранителни вещества, движението на преработените продукти, образуването, узряването и отделянето на екскременти.<span>&nbsp;</span>При човек, който пие малко вода, има липса на течност в тази система, поради което изпражненията се образуват като камъни.</span></p> <h3><span>Неправилно хранене</span></h3> <p><span>Запекът води до дисбаланс в диетата - изобилие от въглехидрати и мазнини на фона на дефицит на фибри.<span>&nbsp;</span>Растителните фибри ускоряват храносмилането и преминаването на изпражненията.<span>&nbsp;</span>При дисбаланс на хранителни вещества, обработката на храната се забавя, екскрементите се натрупват, процесът на дефекация губи редовност, изпражненията се превръщат в малки камъни.<span>&nbsp;</span>Ориз, перлен ечемик, силни круши, ядки, варени яйца причиняват задържане на изпражненията.</span></p> <h2><span>Симптоми на запек при възрастни</span></h2> <p><span>Обстипацията е симптом, а не автономно заболяване.<span>&nbsp;</span>Свързаните прояви включват:</span></p> <ol> <li><span>нередовни твърди изпражнения (веднъж на 3-4 дни) с усещане за недостатъчно изпразване;</span></li> <li><span>силно напрежение по време на дефекация, свързано с болка в ануса;</span></li> <li><span>постоянна тежест в корема, предимно в долната част;</span></li> <li><span>усещане за пълнота в ректума;</span></li> <li><span>липса на апетит, понякога гадене;</span></li> <li><span>подуване на корема, интензивно образуване на газове, които газогонните лекарства не премахват (Активен въглен,<span>&nbsp;</span></span><span>Еспумизан</span><span><span>&nbsp;</span>);</span></li> <li><span>тенезми;</span></li> <li><span>спазми на стомашно-чревния тракт;</span></li> <li><span>слабост, раздразнителност, депресия.</span></li> </ol> <p><span>Постоянният продължителен запек може да доведе до хемороиди, рак на ректума или дебелото черво, психогенен, пролапс, чревна непроходимост.</span></p> <h2><span>Диагностични методи</span></h2> <p><span>Проблемът със запека при възрастни пациенти се решава от специализиран лекар - гастроентеролог.<span>&nbsp;</span>Диагностичният комплекс включва анкета, физикален преглед, лабораторни изследвания, инструментално изследване и др.</span></p> <h3><span>Разпит и проверка</span></h3> <p><span>Откривайки характеристиките на преморбидния фон, лекарят обръща внимание на симптомите, характеристиките на начина на живот, диетата, визуалните параметри на изпражненията - консистенция, цвят, наличие на кръв, слуз, несмляна храна.<span>&nbsp;</span>При палпация се забелязва плътност и подуване на корема, болезненост.</span></p> <h3><span>Лабораторна диагностика</span></h3> <p><span>Пациентът дава клинични и биохимични кръвни изследвания.<span>&nbsp;</span>Първият е насочен към идентифициране на анемия, възпалителни процеси, вторият е насочен към оценка на ензимната активност, захар, амилаза и протеинови фракции.<span>&nbsp;</span>Често се предписва копрограма - изследване на фекални показатели (количество, физични свойства, химичен състав, микрофлора, наличие / отсъствие на хелминти).</span></p> <h3><span>Инструментални и апаратни изследвания</span></h3> <p><span>Има няколко диагностични метода.<span>&nbsp;</span>Въз основа на историята лекарят предписва най-информативните:</span></p> <ol> <li><span>Колоноскопията е изследване на ректума и дебелото черво с гъвкав ендоскоп.<span>&nbsp;</span>Той е насочен към идентифициране на ракови или предракови състояния на органи, оценка на възпалителни процеси.<span>&nbsp;</span>По време на процедурата лекарят взема тъканна проба за хистологично изследване.</span></li> <li><span>Интестиналният транзит е рентгеново изследване на двигателната функция на дебелото черво за определяне на проблемната зона.<span>&nbsp;</span>В рамките на три дни човек приема специални препарати-маркери.<span>&nbsp;</span>На петия ден лекарят прави рентгенова снимка, оценява местоположението на маркерите.</span></li> <li><span>Иригоскопия - рентгенова снимка на стомашно-чревния тракт с бариева смес, която се прилага ректално.<span>&nbsp;</span>Помага за диагностициране на белези, сраствания, тумори, дивертикули, фистули, възпаление на дебелото черво.</span></li> <li><span>TRUS - трансректално ултразвуково изследване.</span></li> <li><span>Томография (CT или MRI) - послойно сканиране на храносмилателния тракт.<span>&nbsp;</span>Полученото триизмерно изображение предава в детайли структурата на червата, нервите, хранещите съдове.</span></li> </ol> <p><span>CT и MRI често се извършват при съмнение за тумори.</span></p> <h3><span>Диагностика на функционален запек по Римските критерии</span></h3> <p><span>Според диагностичните критерии на Римския консенсус IV ревизия, обстипацията съответства на следните признаци:</span></p> <ol> <li><span>изпражнения &lt;3 пъти седмично с отделяне на отделни парчета изпражнения;</span></li> <li><span>усещане за остатъчни ефекти в ректума след дефекация;</span></li> <li><span>усещане за бариера, която предотвратява преминаването на изпражненията;</span></li> <li><span>продължително напрежение (стягане) по време на движение на червата;</span></li> <li><span>самопомощ - ръчна евакуация на екскременти.</span></li> </ol> <p><span>За хроничен запек при възрастни може да се говори с дългосрочно персистиране на повече от два симптома от предложения списък (в рамките на една година).</span></p> <h2><span>Лечение на запек при възрастни</span></h2> <p><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/20427/files/image/shutterstock-2157738343.jpeg" /></span></p> <p><span>Консервативната терапия включва лекарства, физиотерапия, билколечение, диетична терапия.<span>&nbsp;</span>Лечението на хроничния запек започва с промяна на диетата.<span>&nbsp;</span>В дневното меню трябва да въведете:</span></p> <ol> <li><span>слънчогледово (зехтин);</span></li> <li><span>фибри - плодове, сурови зеленчуци, пшеница, ръжени трици;</span></li> <li><span>пресни ферментирали млечни продукти - кисело мляко за пиене без пълнители, кефир, извара 5% масленост.</span></li> </ol> <p><span>Важно е напитките с ферментирало мляко да са пресни (не повече от 3 дни от датата на производство).<span>&nbsp;</span>В противен случай ефектът няма да бъде слабителен, а фиксиращ.</span></p> <p><span>Задължително условие е спазването на режима на пиене.<span>&nbsp;</span>Трябва да пиете преварена или<span>&nbsp;</span></span><span>минерална вода</span><span><span>&nbsp;</span>без газ в обем до 2,5-3 литра на ден.<span>&nbsp;</span>Препоръчва се хранене на части (малки порции на всеки 3 часа).</span></p> <p><span>По време на лечението изключете от диетата:</span></p> <ol start="2"> <li><span>варени яйца;</span></li> <li><span>сладки сладкиши, сладкиши от пясъчно тесто, бутер тесто;</span></li> <li><span>рибни и месни консерви;</span></li> <li><span>ястия от ечемик, ориз;</span></li> <li><span>грис;</span></li> <li><span>паста;</span></li> <li><span>чисто месо;</span></li> <li><span>пушени меса;</span></li> <li><span>бързо хранене;</span></li> <li><span>ядки.</span></li> </ol> <p><span>Също така, на пациента се показва възможна физическа активност за подобряване на перисталтиката на храносмилателния тракт.</span></p> <h3><span>Физиотерапия</span></h3> <p><span>В комплексното лечение на хронична обстипация ефективно действат:</span></p> <ol> <li><span>Електрофореза с прозерин.<span>&nbsp;</span>Електрически импулси + лекарство подобряват нервно-мускулната трансмисия и стомашно-чревния мотилитет.</span></li> <li><span>Висцерален масаж, извършван от професионалист в лечебната зала.</span></li> <li><span>Терапията с биофийдбек (BFBT) е тренировка на мускулите на тазовото дъно с пълен с въздух ректум.<span>&nbsp;</span>Обучението се провежда под контрола на сензор, поставен в ануса на пациента.</span></li> </ol> <h3><span>Фитотерапия</span></h3> <p><span>За да улесните дефекацията, използвайте:</span></p> <ol> <li><span>столетна трева;</span></li> <li><span>листа от сена</span><span><span>&nbsp;</span>;</span></li> <li><span>корени от женско биле;</span></li> <li><span>плодове от конски киселец.</span></li> </ol> <p><span>Можете да закупите готови лаксативи, както и хранителни добавки, насочени към прочистване на червата (<span>&nbsp;</span></span><span>Fitomucil).</span></p> <h3><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/20427/files/image/shutterstock-679836535.jpeg" /></span></h3> <h3><span>Медицинска терапия</span></h3> <p><span>Болкоуспокояващите имат същия ефект, но действат различно.<span>&nbsp;</span>Лечението включва медикаменти за подобряване на двигателните умения, възстановяване на чревната флора и премахване на натрупаните токсини.<span>&nbsp;</span>На някои пациенти са показани допълнителни лекарства за облекчаване на спазми.</span></p> <h3><span>Контактни лаксативи</span></h3> <p><span>Те дразнят нервните окончания, които инервират дебелото черво.<span>&nbsp;</span>В резултат на приема се засилва свиването на чревните стени.<span>&nbsp;</span>Застоялите изпражнения започват да се движат към ануса.<span>&nbsp;</span>Препаратите са синтетични (<span>&nbsp;</span></span><span>Guttalax</span><span><span>&nbsp;</span>, Guttasil) и билкови (Regulax,<span>&nbsp;</span></span><span>Fitolax,</span><span><span>&nbsp;</span>Senade).<span>&nbsp;</span>Контактните лаксативи се предписват на малки курсове.<span>&nbsp;</span>Бързо се развива толерантност към тях и при продължителна употреба тонусът на гладката мускулатура намалява, което причинява синдрома на "мързеливо черво".</span></p> <h3><span>Осмотични лаксативи</span></h3> <p><span>Задайте като ефективно средство с минимален брой странични ефекти.<span>&nbsp;</span>Активните съставки (макрогол, лактитол, магнезиев сулфат) имат стимулиращ ефект върху лигавицата на дебелото черво, натрупват вода и електролити в дебелото черво, като по този начин омекотяват изпражненията и повишават вътречревното хидростатично налягане.<span>&nbsp;</span>Меките екскременти се изтласкват лесно.<span>&nbsp;</span>Повечето лекарства се произвеждат под формата на прахове за приготвяне на разтвори (<span>&nbsp;</span></span><span>Lavacol</span><span><span>&nbsp;</span>, Forlax, Clean Bee).<span>&nbsp;</span>Алтернатива на пероралното приложение е<span>&nbsp;</span></span><span>microclyster Microlax.<span>&nbsp;</span></span><span>Действа четвърт час след въвеждането.</span></p> <h3><span>Пребиотици</span></h3> <p><span>Използва се за подобряване на изпражненията, нормализиране на микрофлората.<span>&nbsp;</span>Лекарствата създават благоприятна среда за размножаване на бифидобактерии (лактобацили).<span>&nbsp;</span>Пребиотиците също имат лек слабителен ефект, намаляват нивата на амоняк, подобряват усвояването на хранителни вещества и помагат за укрепване на имунната система.<span>&nbsp;</span>Гастроентеролозите препоръчват капки<span>&nbsp;</span></span><span>Hilak-Forte</span><span><span>&nbsp;</span>, суспензия<span>&nbsp;</span></span><span>Duphalac, сироп Portalak.</span></p> <h3><span>Спазмолитици</span></h3> <p><span>Показан при възрастни пациенти със спастична обстипация за отпускане на гладкомускулните влакна на червата.<span>&nbsp;</span>За други видове запек не се прилагат.</span></p> <h3><span>Ентеросорбенти</span></h3> <p><span>Лекарствата привличат, свързват и премахват токсините от тялото, образувани поради стагнацията на изпражненията.<span>&nbsp;</span>Те също така помагат да се справят с интензивното образуване на газове, подуване и болка в корема.</span></p> <h3><span>Прокинетика</span></h3> <p><span>Itomed, Motilium<span>&nbsp;</span></span><a href="https://366.ru/g/motilium/" target="_blank" rel="noopener"><span>,</span></a><span><span>&nbsp;</span>Ganaton помагат за "стартиране" и поддържане на антродуоденалната подвижност, ускоряват изпразването, облекчават гадене, киселини.<span>&nbsp;</span>Недостатъкът на лекарствата е способността да предизвикват странични ефекти.<span>&nbsp;</span>Не се препоръчва да ги приемате без лекарско предписание.</span></p> <h3><span>Лубриканти</span></h3> <p><span>Смажете стените на червата, омекотете екскрементите.<span>&nbsp;</span>За перорално приложение се предписва ленено масло (на празен стомах), за ректално приложение - супозитории с<span>&nbsp;</span></span><span>глицерин</span><span><span>&nbsp;</span>.</span></p> <h3><span>хирургия</span></h3> <p><span>При тежки форми на чревна обструкция е показана хирургична интервенция - сфинктеротомия (дисекция на аналния сфинктер), разтягане на пуборекталния мускул или отстраняване на дебелото черво (частично или пълно).</span></p> <h2><span>Прогноза, профилактика</span></h2> <p><span>Слабителните лекарства помагат за нормализиране на изпражненията, но не намаляват риска от рецидив.<span>&nbsp;</span>Проблемът със запек може да бъде решен чрез спазване на следните правила:</span></p> <ol> <li><span>правилна организация на храненето на базата на фибри;</span></li> <li><span>достатъчно количество течност в диетата;</span></li> <li><span>редовна активност, ежедневно ходене;</span></li> <li><span>отказ от алкохолни напитки.</span></li> </ol> <p><span>Човек, склонен към запек, не трябва изкуствено да ограничава желанието за дефекация.<span>&nbsp;</span>При редовно въздържание честотата на изхожданията намалява, изпражненията се притискат и се образува &bdquo;запушалка&ldquo;.<span>&nbsp;</span>Постоянното затруднено движение на червата може да доведе до сериозни стомашно-чревни заболявания.</span></p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки