Глогът често е наричан билаката за сърце заради изявените си кардиопротективни свойства. Тoй заздравява сърцето както физически, така и емоционално, при хора, които усещат нервното напрежение и стреса и чрез сърцето си. 

В народната и традиционната медицина продуктите, съдържащи глог, се ползват успешно за овладяване на състояния като ангина (гръдна жаба), втвърдяване на стените на кръвоносните съдове (артериосклероза), високо кръвно налягане, ускорен или забавен пулс и др. 

От фармакологична гледна точка интерес буди почти всяка част на храстовидното растение –цветовете, листата и плодовете на глога – характерните червени топчета. 

Какво прави глога толкова полезен за здравето?

Безспорно, най-голямото богатство на глога е много високото съдържание на флавоноиди в почти всяка негова структура. Флавоноидите са сред най-мощните антиоксиданти с органичен произход. Водещи сред тях са т.нар. проантоцианидини, с каквито именно изобилства химичното съдържание на глога. Разнообразното съчетание от проантоцианидини и други антиоксиданти в тази билка е почти уникално в природата. Диета, богата на флавоноиди, помага за превенция на сърдечносъдовите и невродегенеративните заболявания и дори на някои форми на рак. Ефектът се дължи на мощното противовъзпалително действие на биофлавоноидите и на изявения им имуностимулиращ ефект. 

В състава на глога биофлавоноидите са комбинирани с още редица биоактивни вещества:
•    Кверцетин;
•    Витексин;
•    Холин;
•    Ацетилхолин;
•    Хлорогенна киселина;
•    Кафеена киселина;
•    Витамини – В1, В2, В4, С, Р (витамин Р се означава и като рутин и се комбинира много добре с витамин С);
•    Минерали – желязо, калций, фосфор 

Комбинацията от всички тези биоактивни съединения е в основата на много позитивното действие на глога върху сърдечната дейсност и нервната система. Редовният прием на глог подобрява кръвообращението, включително периферната циркулация и оросяването на мозъка и крайниците. Доброто кръвообращение е гарант за нормалната функция на всеки орган, а помощта, която глогът оказва в това отношение, е рядко срещана сред останалите билки. 

Биологичната активност на глога е запазена във всяка форма, в която билката се предлага – суха, като тинктура (известна е като тинктура кратеги), като различни екстракти в сиропи, капсули и таблетки. 

Въпреки доказаните си полезни биоактивни свйоства глог не бива да се приема самоцелно. Той може да окаже влияние на активността на някои лекарства, действащи върху сърдечната дейност и кръвното налягане, и да намали ефекта от приема им. Не е подходящ за прием от бременни и малки деца без лекарска препоръка за това.