Телефон за връзка:
0888 351 484

Лечение на кървене в храносмилателния тракт

25.04.2022 14:37:54

Лечение на кървене в храносмилателния тракт

В медицината кървенето от храносмилателния тракт се нарича стомашно-чревно кървене. Тяхната особеност е в отделянето на кръв в лумена на стомашно-чревния тракт. Ако навлезе в коремната кухина от храносмилателните органи, тогава такова кървене се класифицира като коремно. Ще говорим какво може да причини проблема, какви симптоми да търсим и как да окажем първа помощ.

Какво се случва при кървене в стомашно-чревния тракт

Проблемът е увреждане на стените на кръвоносните съдове, в които се образуват сълзи. В по-голямата част от случаите това е следствие или усложнение на различни заболявания. В резултат на това кръвта навлиза в лумена на храносмилателния тракт. Най-опасните разкъсвания на големи съдове - вени, артерии. В такива случаи загубата на кръв може да бъде повече от 1 литър, което може да доведе до смърт (общият обем на кръвта в тялото на възрастен мъж е около 5 литра).

Как кръвоносните съдове кървят

Кървенето може да бъде леко, умерено или тежко. Неговият характер може да бъде:

 • артериален - силен, струен;
 • венозна - загубата на кръв настъпва постепенно;
 • капилярно - леко изпускане поради увреждане на малки съдове.

Самият проблем може да бъде стабилен/нестабилен, повтарящ се. Могат да кървят съдовете на мукозния, субмукозния и междумускулния сплит, както и тези, разположени извън храносмилателния тракт.

Изтичането може да продължи както няколко часа, така и дни. В медицината има:

 • обилна загуба на кръв - пациентът губи повече от 1 литър кръв за 1-3 часа и се нуждае от спешна медицинска помощ;
 • остър - по-малко от 1 литър изтича за 1-2 дни, основните жизнени показатели на пациента са относително стабилни;
 • хронични - развиват се бавно, често в продължение на няколко седмици или дори месеци, интензивността на симптомите постепенно се увеличава.

Видове

 • Кървенето от горния храносмилателен тракт (хранопровод, стомах, дванадесетопръстник) представлява около 80% от всички случаи.
 • Изтичането на кръв от долния стомашно-чревен тракт е по-рядко и засяга ректума, тънките и дебелите черва.

Защо имаме проблем

Медицината познава около 200 причини за кървене на храносмилателния тракт. При първите симптоми трябва да потърсите професионална помощ от лекар и в никакъв случай да не се самолекувате, тъй като това само ще влоши състоянието.

Язва

Най-честата причина. При язва се нарушава целостта на лигавицата на органа, а основната разлика между заболяването е дълбоко увреждане на тъканите. Заболяването протича хронично - с ремисия и обостряния. Върху лигавицата на стомаха, хранопровода или дванадесетопръстника се образуват участъци на възпаление, в които защитната функция (секрецията на слуз) намалява. Постепенно тъканите на лигавицата, включително стените на съдовете, изтъняват, което води до тяхното разкъсване.

Флебевризъм

Проблемът може да възникне в хранопровода или стомаха поради повишено налягане в порталната вена. Най-честата причина е цироза на черния дроб. Разкъсването на голям съд с разширени вени е най-опасно, тъй като в този момент има обилно изтичане на кръв. Според статистиката в 40% от случаите спира спонтанно. А активността на кървенето зависи от степента на увреждане на черния дроб.

Дивертикулоза на дебелото черво

При това заболяване лигавицата на дебелото черво изпъква, образувайки дивертикули. Причините за тяхното формиране в медицината не са напълно ясни, основно са свързани с повишено интралуминално налягане. По принцип патологията е типична за възрастни пациенти над 50 години. При остро протичане на заболяването и разкъсване на интрамуралните кръвоносни съдове в областта на дивертикула се появява чревно кървене.

Тумори и полипи

Срещат се в тънките и дебелите черва, представляват доброкачествени новообразувания, които растат в чревния лумен. Най-често кървенето е незначително и хронично. Опасността се крие във възможното израждане в злокачествени тумори.

Хемороиди

Това е образуването на венозни възли около ректума в ануса. Основните причини са тромбоза или възпаление на тъканите. Заболяването може да бъде остро или хронично, като често срещаните му причини са заседнал начин на живот, прекомерни физически натоварвания и затлъстяване. Кървенето (цвят може да е алеен или тъмен) е незначително и се появява най-често след изхождане.

По-рядко езофагит, остра хеморагична гастропатия, ерозивен дуоденит и синдром на Mallory-Weiss се появяват като причина за кървене в горния стомашно-чревен тракт. В долната част кървенето може да причини тумори, съдови малформации и различни възпаления.

Кой е изложен на риск?

По принцип заболявания, които водят до кървене, се наблюдават при възрастни. Освен това, според статистиката, мъжете са 2 пъти по-склонни от жените да диагностицират проблеми с органите на стомашно-чревния тракт - стомаха, дванадесетопръстника. Както отбелязахме по-горе, първото място в броя на заболяванията се заема от язвени патологии. Възрастовият пик на заболяванията е 40-45 години.

Проблемът обаче не се ограничава само до възрастните. Диагнозата, свързана с улцерозни лезии на стомашно-чревния тракт, често се поставя при юноши, които неконтролируемо консумират нездравословна храна и напитки. Има и случаи на образуване на чревни полипи.

Все по-често се открива стомашно и чревно кървене дори при новородени. По принцип волвулусът води до тях. При 3-годишни деца изтичането може да бъде причинено от образуването на диафрагмална херния, както и от аномалии в развитието на органите на долния стомашно-чревен тракт.

10 рискови фактора

 • Нерационално хранене;
 • наднормено тегло;
 • ниска физическа активност;
 • прекомерна страст към тютюна, алкохола, водеща до интоксикация на тялото;
 • честа консумация на газирани напитки;
 • приемане на лекарства;
 • чест стрес;
 • развитие на инфекция в органите на горния стомашно-чревен тракт;
 • метаболитни нарушения;
 • генетична предразположеност.

Какви симптоми да внимавате

Появата на тревожни симптоми трябва да се следи особено при пациенти с диагнозите, които изброихме по-горе. Ако приемате лекарства за черния дроб и стомашно-чревния тракт, следете внимателно вашето благосъстояние. Ако сте загрижени за промените, които ще бъдат обсъдени по-долу, консултирайте се с лекар. Въпреки това е полезно всеки човек да знае тези признаци, тъй като много заболявания на долния и горния стомашно-чревен тракт се развиват без очевидни болезнени усещания. Често първата им проява може да бъде именно симптомите на кървене.

1. Слабост

Това е основният признак на всяко продължително кървене. Слабостта постепенно се увеличава, кожата на пациента пребледнява, усеща студена пот, бръмчене в ушите, треперене на крайниците. Отслабеното състояние може да продължи няколко минути, след което преминава и периодично се връща. Ако кръвта изтича активно, е възможно припадък или полусъзнание и дори състояние на шок.

2. Повръщане

Този симптом придружава тежка загуба на кръв - повече от 0,5 литра. Ако повръщането е с тъмно-вишнев цвят, то най-вероятно идва от вена близо до хранопровода. Ако непроменена кръв е ясно видима в повръщането, целостта на артерията в хранопровода най-вероятно е нарушена. Ако пациентът повръща така наречената „утайка от кафе“ с кафяв цвят, проблемът е в стомашните съдове. Само лекар може точно да определи естеството, мястото и интензивността на кръвозагубата.

3. Следи от кръв в изпражненията

Следи от кръв в изпражненията могат да се появят след няколко часа или 1-2 дни след нарушаване на целостта на съдовете. При значителни проблеми със стомаха или дванадесетопръстника, както и загуба на кръв в обем над 0,5 литра, може да се наблюдава мелена - течни изпражнения, които наподобяват катран по цвят и консистенция. Ако загубата на кръв е по-малка, което често се случва, например, при чревно кървене, тогава изпражненията остават оформени, но цветът му потъмнява.

Моля, имайте предвид, че потъмняването на изпражненията може да възникне поради консумация на храни, които съдържат тъмни оцветяващи вещества, като боровинки, череши. Тъмните изпражнения не са абсолютен признак за кръв в изпражненията и проблеми в горния или долния стомашно-чревен тракт. Диагнозата може да бъде поставена само от квалифициран специалист.

Как се поставя диагнозата?

Лекарят преглежда пациента, оценявайки външното му състояние, сянката на кожата, лигавиците. След това измерва кръвното налягане - често то е понижено.

В клиниката пациентът се подлага на общ кръвен тест. Използвайки го, можете бързо да получите представа за нивото на хемоглобина, обема на други кръвни клетки. Освен това диагнозата се поставя чрез биохимичен анализ, но обикновено се предписва няколко дни след началото на загубата на кръв, тъй като химичният състав на кръвта се променя само с времето.

Основната диагноза се отнася до откриването на самата причина за нарушаване на целостта на съдовете. За това лекарите използват следните хардуерни прегледи.

 • Ендоскопия - изследването на хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника 12 с помощта на гъвкава тръба с миниатюрна камера ви позволява бързо да откриете проблемна зона;
 • Контрастна рентгенография - ефективен метод за откриване на кървене в стомашно-чревния тракт е въвеждането на безопасен контрастен разтвор в органа, последвано от рентгенова снимка;
 • Магнитният резонанс е съвременен метод, който ви позволява да получите изчерпателна информация за състоянието на всички тъкани на определен орган на стомашно-чревния тракт.

  Първа помощ

  Когато се появят първите предупредителни знаци, не забравяйте да се обадите на линейка, тъй като кървенето може да не спре от само себе си.

  Докато пристигат лекарите, поставете пациента в хоризонтално положение и повдигнете краката му. Ако е възможно, трябва да се постави лед върху стомаха. Лекарите категорично не препоръчват предписването или приемането на каквито и да е лекарства в този момент, тъй като те могат да увеличат кървенето.

  Пиенето на вода е строго забранено! Ако вие или пациентът все още трябва да вземете таблетка, натрошете я и погълнете праха заедно с кубчета лед. В никакъв случай не предписвайте лекарства сами. Изчакайте пристигането на линейката - лекарите ще окажат специализирана помощ. Бъдете здрави!

  Бъдете здрави !

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Здравна библиотека

Здравна библиотека

Лечение на кървене в храносмилателния тракт

Лечение на кървене в храносмилателния тракт

В медицината кървенето от храносмилателния тракт се нарича стомашно-чревно кървене. Тяхната особеност е в отделянето на кръв в лумена на стомашно-чревния т В медицината кървенето от храносмилателния тракт се нарича стомашно-чревно кървене. Тяхната особеност е в отделянето на кръв в лумена на стомашно-чревния т 2022-04-25T14:37:55+03:00 Лечение на кървене в храносмилателния тракт

<p><span>В медицината кървенето от храносмилателния тракт се нарича стомашно-чревно кървене.<span>&nbsp;</span>Тяхната особеност е в отделянето на кръв в лумена на стомашно-чревния тракт.<span>&nbsp;</span>Ако навлезе в коремната кухина от храносмилателните органи, тогава такова кървене се класифицира като коремно.<span>&nbsp;</span>Ще говорим какво може да причини проблема, какви симптоми да търсим и как да окажем първа помощ.</span></p> <h2><span>Какво се случва при кървене в стомашно-чревния тракт</span></h2> <p><span>Проблемът е увреждане на стените на кръвоносните съдове, в които се образуват сълзи.<span>&nbsp;</span>В по-голямата част от случаите това е следствие или усложнение на различни заболявания.<span>&nbsp;</span>В резултат на това кръвта навлиза в лумена на храносмилателния тракт.<span>&nbsp;</span>Най-опасните разкъсвания на големи съдове - вени, артерии.<span>&nbsp;</span>В такива случаи загубата на кръв може да бъде повече от 1 литър, което може да доведе до смърт (общият обем на кръвта в тялото на възрастен мъж е около 5 литра).</span></p> <h2><span>Как кръвоносните съдове кървят</span></h2> <p><span>Кървенето може да бъде леко, умерено или тежко.<span>&nbsp;</span>Неговият характер може да бъде:</span></p> <ul> <li><span>артериален - силен, струен;</span></li> <li><span>венозна - загубата на кръв настъпва постепенно;</span></li> <li><span>капилярно - леко изпускане поради увреждане на малки съдове.</span></li> </ul> <p><span>Самият проблем може да бъде стабилен/нестабилен, повтарящ се.<span>&nbsp;</span>Могат да кървят съдовете на мукозния, субмукозния и междумускулния сплит, както и тези, разположени извън храносмилателния тракт.</span></p> <p><span>Изтичането може да продължи както няколко часа, така и дни.<span>&nbsp;</span>В медицината има:</span></p> <ul> <li><span>обилна загуба на кръв - пациентът губи повече от 1 литър кръв за 1-3 часа и се нуждае от спешна медицинска помощ;</span></li> <li><span>остър - по-малко от 1 литър изтича за 1-2 дни, основните жизнени показатели на пациента са относително стабилни;</span></li> <li><span>хронични - развиват се бавно, често в продължение на няколко седмици или дори месеци, интензивността на симптомите постепенно се увеличава.</span></li> </ul> <h2><span>Видове</span></h2> <ul> <li><span>Кървенето от горния храносмилателен тракт (хранопровод, стомах, дванадесетопръстник) представлява около 80% от всички случаи.</span></li> <li><span>Изтичането на кръв от долния стомашно-чревен тракт е по-рядко и засяга ректума, тънките и дебелите черва.</span></li> </ul> <h2><span>Защо имаме проблем</span></h2> <p><span>Медицината познава около 200 причини за кървене на храносмилателния тракт.<span>&nbsp;</span>При първите симптоми трябва да потърсите професионална помощ от лекар и в никакъв случай да не се самолекувате, тъй като това само ще влоши състоянието.</span></p> <h3><span>Язва</span></h3> <p><span>Най-честата причина.<span>&nbsp;</span>При язва се нарушава целостта на лигавицата на органа, а основната разлика между заболяването е дълбоко увреждане на тъканите.<span>&nbsp;</span>Заболяването протича хронично - с ремисия и обостряния.<span>&nbsp;</span>Върху лигавицата на стомаха, хранопровода или дванадесетопръстника се образуват участъци на възпаление, в които защитната функция (секрецията на слуз) намалява.<span>&nbsp;</span>Постепенно тъканите на лигавицата, включително стените на съдовете, изтъняват, което води до тяхното разкъсване.</span></p> <h3><span>Флебевризъм</span></h3> <p><span>Проблемът може да възникне в хранопровода или стомаха поради повишено налягане в порталната вена.<span>&nbsp;</span>Най-честата причина е цироза на черния дроб.<span>&nbsp;</span>Разкъсването на голям съд с разширени вени е най-опасно, тъй като в този момент има обилно изтичане на кръв.<span>&nbsp;</span>Според статистиката в 40% от случаите спира спонтанно.<span>&nbsp;</span>А активността на кървенето зависи от степента на увреждане на черния дроб.</span></p> <h3><span>Дивертикулоза на дебелото черво</span></h3> <p><span>При това заболяване лигавицата на дебелото черво изпъква, образувайки дивертикули.<span>&nbsp;</span>Причините за тяхното формиране в медицината не са напълно ясни, основно са свързани с повишено интралуминално налягане.<span>&nbsp;</span>По принцип патологията е типична за възрастни пациенти над 50 години.<span>&nbsp;</span>При остро протичане на заболяването и разкъсване на интрамуралните кръвоносни съдове в областта на дивертикула се появява чревно кървене.</span></p> <h3><span>Тумори и полипи</span></h3> <p><span>Срещат се в тънките и дебелите черва, представляват доброкачествени новообразувания, които растат в чревния лумен.<span>&nbsp;</span>Най-често кървенето е незначително и хронично.<span>&nbsp;</span>Опасността се крие във възможното израждане в злокачествени тумори.</span></p> <h3><span>Хемороиди</span></h3> <p><span>Това е образуването на венозни възли около ректума в ануса.<span>&nbsp;</span>Основните причини са тромбоза или възпаление на тъканите.<span>&nbsp;</span>Заболяването може да бъде остро или хронично, като често срещаните му причини са заседнал начин на живот, прекомерни физически натоварвания и затлъстяване.<span>&nbsp;</span>Кървенето (цвят може да е алеен или тъмен) е незначително и се появява най-често след изхождане.</span></p> <p><span>По-рядко езофагит, остра хеморагична гастропатия, ерозивен дуоденит и синдром на Mallory-Weiss се появяват като причина за кървене в горния стомашно-чревен тракт.<span>&nbsp;</span>В долната част кървенето може да причини тумори, съдови малформации и различни възпаления.</span></p> <h2><span>Кой е изложен на риск?</span></h2> <p><span>По принцип заболявания, които водят до кървене, се наблюдават при възрастни.<span>&nbsp;</span>Освен това, според статистиката, мъжете са 2 пъти по-склонни от жените да диагностицират проблеми с органите на стомашно-чревния тракт - стомаха, дванадесетопръстника.<span>&nbsp;</span>Както отбелязахме по-горе, първото място в броя на заболяванията се заема от язвени патологии.<span>&nbsp;</span>Възрастовият пик на заболяванията е 40-45 години.</span></p> <p><span>Проблемът обаче не се ограничава само до възрастните.<span>&nbsp;</span>Диагнозата, свързана с улцерозни лезии на стомашно-чревния тракт, често се поставя при юноши, които неконтролируемо консумират нездравословна храна и напитки.<span>&nbsp;</span>Има и случаи на образуване на чревни полипи.</span></p> <p><span>Все по-често се открива стомашно и чревно кървене дори при новородени.<span>&nbsp;</span>По принцип волвулусът води до тях.<span>&nbsp;</span>При 3-годишни деца изтичането може да бъде причинено от образуването на диафрагмална херния, както и от аномалии в развитието на органите на долния стомашно-чревен тракт.</span></p> <h2><span>10 рискови фактора</span></h2> <ul> <li><span>Нерационално хранене;</span></li> <li><span>наднормено тегло;</span></li> <li><span>ниска физическа активност;</span></li> <li><span>прекомерна страст към тютюна, алкохола, водеща до интоксикация на тялото;</span></li> <li><span>честа консумация на газирани напитки;</span></li> <li><span>приемане на лекарства;</span></li> <li><span>чест стрес;</span></li> <li><span>развитие на инфекция в органите на горния стомашно-чревен тракт;</span></li> <li><span>метаболитни нарушения;</span></li> <li><span>генетична предразположеност.</span></li> </ul> <h2><span>Какви симптоми да внимавате</span></h2> <p><span>Появата на тревожни симптоми трябва да се следи особено при пациенти с диагнозите, които изброихме по-горе.<span>&nbsp;</span>Ако приемате лекарства за черния дроб и стомашно-чревния тракт</span><span>, следете внимателно вашето благосъстояние.<span>&nbsp;</span>Ако сте загрижени за промените, които ще бъдат обсъдени по-долу, консултирайте се с лекар.<span>&nbsp;</span>Въпреки това е полезно всеки човек да знае тези признаци, тъй като много заболявания на долния и горния стомашно-чревен тракт се развиват без очевидни болезнени усещания.<span>&nbsp;</span>Често първата им проява може да бъде именно симптомите на кървене.</span></p> <h3><span>1. Слабост</span></h3> <p><span>Това е основният признак на всяко продължително кървене.<span>&nbsp;</span>Слабостта постепенно се увеличава, кожата на пациента пребледнява, усеща студена пот, бръмчене в ушите, треперене на крайниците.<span>&nbsp;</span>Отслабеното състояние може да продължи няколко минути, след което преминава и периодично се връща.<span>&nbsp;</span>Ако кръвта изтича активно, е възможно припадък или полусъзнание и дори състояние на шок.</span></p> <h3><span>2. Повръщане</span></h3> <p><span>Този симптом придружава тежка загуба на кръв - повече от 0,5 литра.<span>&nbsp;</span>Ако повръщането е с тъмно-вишнев цвят, то най-вероятно идва от вена близо до хранопровода.<span>&nbsp;</span>Ако непроменена кръв е ясно видима в повръщането, целостта на артерията в хранопровода най-вероятно е нарушена.<span>&nbsp;</span>Ако пациентът повръща така наречената &bdquo;утайка от кафе&ldquo; с кафяв цвят, проблемът е в стомашните съдове.<span>&nbsp;</span>Само лекар може точно да определи естеството, мястото и интензивността на кръвозагубата.</span></p> <h3><span>3. Следи от кръв в изпражненията</span></h3> <p><span>Следи от кръв в изпражненията могат да се появят след няколко часа или 1-2 дни след нарушаване на целостта на съдовете.<span>&nbsp;</span>При значителни проблеми със стомаха или дванадесетопръстника, както и загуба на кръв в обем над 0,5 литра, може да се наблюдава мелена - течни изпражнения, които наподобяват катран по цвят и консистенция.<span>&nbsp;</span>Ако загубата на кръв е по-малка, което често се случва, например, при чревно кървене, тогава изпражненията остават оформени, но цветът му потъмнява.</span></p> <p><span>Моля, имайте предвид, че потъмняването на изпражненията може да възникне поради консумация на храни, които съдържат тъмни оцветяващи вещества, като боровинки, череши.<span>&nbsp;</span>Тъмните изпражнения не са абсолютен признак за кръв в изпражненията и проблеми в горния или долния стомашно-чревен тракт.<span>&nbsp;</span>Диагнозата може да бъде поставена само от квалифициран специалист.</span></p> <h2><span>Как се поставя диагнозата?</span></h2> <p><span>Лекарят преглежда пациента, оценявайки външното му състояние, сянката на кожата, лигавиците.<span>&nbsp;</span>След това измерва кръвното налягане - често то е понижено.</span></p> <p><span>В клиниката пациентът се подлага на общ кръвен тест.<span>&nbsp;</span>Използвайки го, можете бързо да получите представа за нивото на хемоглобина, обема на други кръвни клетки.<span>&nbsp;</span>Освен това диагнозата се поставя чрез биохимичен анализ, но обикновено се предписва няколко дни след началото на загубата на кръв, тъй като химичният състав на кръвта се променя само с времето.</span></p> <p><span>Основната диагноза се отнася до откриването на самата причина за нарушаване на целостта на съдовете.<span>&nbsp;</span>За това лекарите използват следните хардуерни прегледи.</span></p> <ul> <li><span>Ендоскопия - изследването на хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника 12 с помощта на гъвкава тръба с миниатюрна камера ви позволява бързо да откриете проблемна зона;</span></li> <li><span>Контрастна рентгенография - ефективен метод за откриване на кървене в стомашно-чревния тракт е въвеждането на безопасен контрастен разтвор </span><span>в органа, последвано от рентгенова снимка;</span></li> <li><span>Магнитният резонанс е съвременен метод, който ви позволява да получите изчерпателна информация за състоянието на всички тъкани на определен орган на стомашно-чревния тракт.</span> <h2><span>Първа помощ</span></h2> <p><span>Когато се появят първите предупредителни знаци, не забравяйте да се обадите на линейка, тъй като кървенето може да не спре от само себе си.</span></p> <p><span>Докато пристигат лекарите, поставете пациента в хоризонтално положение и повдигнете краката му.<span>&nbsp;</span>Ако е възможно, трябва да се постави лед върху стомаха.<span>&nbsp;</span>Лекарите категорично не препоръчват предписването или приемането на каквито и да е лекарства в този момент, тъй като те могат да увеличат кървенето.</span></p> <p><span>Пиенето на вода е строго забранено!<span>&nbsp;</span>Ако вие или пациентът все още трябва да вземете таблетка, натрошете я и погълнете праха заедно с кубчета лед.<span>&nbsp;</span>В никакъв случай не предписвайте лекарства сами.<span>&nbsp;</span>Изчакайте пристигането на линейката - лекарите ще окажат специализирана помощ.<span>&nbsp;</span>Бъдете здрави!</span></p> <p></p> <p><span>Бъдете здрави !</span></p> </li> </ul>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки