Понякога най-ефективното решение срещу дадено заболяване е ползването на лечебни средства от природата, които са добре проучени и познати. Сред тях попадат билките, някои от които са познати като средства от народната медицина още от древността. Водеща в тази група е маточината

Маточината, или Melissa officinalis, е сред най-добре проучените билки от семейството на ментата. Действието й е показано при редица здравословни проблеми, а най-голям фармакологичен и медицински интерес будят листата на билката. Екстракт от тях се включва в състава на разнообразни лекарствени средства и хранителни добавки. 

Притежавайки много приятния аромат на лимон, листата на маточината се ползват също за направата на вкусни чайове и отвари, тинктури, био масла и др. лечебни продукти. 

Най-добре проучено е позитивното действие на маточината върху нервната система и благоприятното й дествие при тревожност, повишена нервна възбудимост, безсъние и др. В последните години обаче маточината придобива славата на широкоспектърно действие и приложението й за медицински цели се разраства. 

При сърдечни проблеми
Доказано е укрепващото действие на маточината върху сърдечната дейност. Като чай или в състава на хранителни добавки, маточината се ползва успешно при високо кръвно налягане и за справяне с различни аритмии. Повлиява добре всяко разминаване в нормалния сърдечен ритъм и е еднакво ефективна при ускорен или забавен пулс. 

Против гъбички и бактерии
Маточината действа и като природно антибактериално и противогъбично средство. Чай от маточина идеално допълва лечението при бактериални инфекции на дихателните пътища, каквито често се развиват като усложнения на грипа. Външно тинктура от маточина се ползва за лечение на рани и предпазване от инфектирането им. 

Тясно специализирано противовирусно средство
Проучванията показват ,че маточината се ползва успешно срещу една от най-честите вирусни инфекции при човека, водеща до поява на херпес на устната. Много трудно е да се премахне окончателно този проблем, но с локално прилагане на екстракт от маточина може да се удължи значително периодът на ремисия на херпеса. Билката облекчава и някои от симптомите на херпеса – най-вече сърбежът и паренето. 

Мощен антиоксидант
Богатият на биофлавоноиди състав на маточината подсигурява много ефективно неутрализиране на свободните радикали в организма и защита от многостранните им прояви. 

Изявено противораково действие
Безспорно най-голям интерес в последните години буди приложениеот на маточината за превенция на някои ракови заболявания. Вече е известно, че билката е сред много малкото лечебни продукти, повлияващи глиобластомата. Това е специфична форма на рак, поразяваща мозъка, която е нелечима със средства от традиционната медицина. Маточината обаче може да предизвика апоптоза (спонтанна клетъчна смърт) на раковите клетки при глиобластома. Има данни и за позитивен ефект на билката при други форми на рак – на черния дроб, на дебелото черво, на гърдата, при левкемия и др. 

Неутрализиране на радиационни облъчвания
Последните проучвания сочат, че маточината може да неутрализира и пораженията върху различни клетки, причинени от облъчване при излагане на повишени дози радиация. В подобни случаи билката успешно неутрализира формиращите се в клетките опасни радикали и други биоактивни молекули. 

Маточината предлага възможност за вътрешно или външно приложение в най-разнообразни форми и срещу най-разнообразни здравословни проблеми. А най-радващото е, че научният интерес към нея продължава да расте, което гарантира, че приложението й в здравната сфера ще се разраства все повече. Това е прекрасна перспектива, имайки предвид колко масово се среща билката у нас.