Райската ябълка е екзотичен плод, който не всеки познава и консумира. Освен цитрусите, той също е много полезен за здравето ни през зимата. По форма прилича на домат, но е с наситен оранжев цвят и специфичен вкус. Препоръчително е да го консумираме пресен, отколкото под формата на сладко или сладкиши. 
Плодът е богат на витамините А, С, Е, В6, както и диетични фибри, манган, мед, магнезий, калий и фосфор. Също така съдържа органични съединения, които включват катехини, галокатехин, бетулинова киселина и различни каротеноиди, които попадат в комплекса от витамини. Именно на тези вещества се дължи дългият списък от ползи на райската ябълка. Ето най-големите: 


Укрепва имунитета
Райските ябълки помагат за повишаване на имунитета поради наличието на витамин С. Те са от плодовете, в които има най-високо съдържание на аскорбинова киселина. В една райска ябълка има около 80% от препоръчителния дневен прием на витамин С. Той стимулира имунната система и увеличава производството на бели кръвни тела, които са основните „пазители“ на тялото от  вирусни и гъбични инфекции, чужди тела и токсини. 


Подобрява храносмилането
Подобно на повечето плодове, райските ябълки също съдържат полезни влакна. В една райска ябълка има 20% от препоръчителния дневен прием на фибри. Те помагат на тялото да обработва храната по-лесно, стимулират перосталтиката, увеличават секрецията на стомашните сокове, облекчават  симптомите на запек и диария. Също така плодът се препоръчва на хора, спазващи диети, защото предпазва от усвояването на липиди, което може да доведе до затлъстяване.


Предотвратява стареене на кожата
Витамин А, бета-каротин, лутеин, ликопен и криптоксантин са най-силно функциониращите антиоксиданти в организма, които намаляват оксидативния стрес и предотвратят признаци на преждевременно стареене, като бръчки, възрастови петна, умора, слабост в мускулите и редица други състояния.


Подобрява зрението
Някои съединения в узрелите райски ябълки са много полезни за нашите очи. Например зеаксантининът – един от двата каротеноиди, съдържащи се в ретината. Той поддържа здравето на очите благодарение на своите антиоксидантни свойства. Изследвания показват, че това съединение намалява дегенерацията на макулата, катаракта и нощната слепота.


Контролира кръвното налягане
Калият е друг минерал, който се намира в големи количества в узрелия екзотичен плод. Той понижава кръвното налягане,увеличава притока на кръв към различни части на тялото. Ниското кръвно налягане също намалява натоварването на сърдечно съдовата система и предотвратява появата на различни сърдечни заболявания. В райските ябълки има различни органични съединения, които допълнително понижават кръвното налягане, което ги прави много полезни за здравето на сърцето. 

 
Подобрява метаболизма
Райските ябълки съдържат елементи от комплекса от витамини като пиридоксин, фолиева киселина и тиамин, които са основни за различни ензимни процеси и метаболитни функции в тялото. Те подобряват метаболизма на тялото, повишават енергията ми и подобряват храносмилането


Предотвратява на рака

Вкусният плод е пълен с антиоксиданти, които са противоракови агенти и могат да подобрят способността на организма да се бори със свободните радикали и да го предпази от много заболявания. Свободните радикали са страничните продукти на клетъчния метаболизъм, които могат да увредят здравите клетки в ракови. Високите нива на витамин С и А, както и фенолни съединения като катехини и галокатехини в райските ябълки, са пряко свързани с предотвратяването на различни видове рак. 


Райската ябълка съдържа бетулинова киселина, която е доказано антитуморно съединение.