Телефон за връзка:
0888 351 484

Слънчев или топлинен удар: първа помощ

15.08.2022 11:30:53

Слънчев или топлинен удар: първа помощ

През лятото много хора имат желание да се попекат на слънце след продължително студено време. Ултравиолетовото увеличава производството на хормона на радостта (серотонин), така че при топло, ясно време настроението се повишава, има заряд на жизненост. Освен това слънчевите лъчи карат тялото да синтезира хормона витамин D, без който е невъзможно стабилното функциониране на имунната система. За съжаление, обратната страна на монетата може да бъде топлинен или слънчев удар. Тези състояния се различават по патогенеза, но са сходни по симптоми и еднакво опасни за здравето. Как да идентифицираме признаците на слънчев удар и да окажем първа помощ на жертвата? 

Слънчев удар - определение и патогенеза

Това е състояние, свързано с редица органични и функционални нарушения на централната нервна система в резултат на продължително интензивно излагане на главата на слънце. Основното натоварване по време на слънчев удар се поема от мозъка и най-важните мозъчни центрове, които контролират тялото:

 • температурата на всички отдели на мозъка се повишава;
 • мозъчните съдове се разширяват;
 • промени в хемодинамиката и състава на кръвта, повишаване на вътречерепното налягане;
 • мозъчните вентрикули са пълни с цереброспинална течност;
 • съединителните мембрани на мозъка се подуват;
 • тъканното дишане се влошава, хипоксията се увеличава.

Органичните промени водят до нарушаване на нервната, сърдечно-съдовата, дихателната система, нарушаване на терморегулацията. Опитвайки се да се справят с хипертермията, клетките на тялото освобождават голям брой възпалителни медиатори в кръвта, причинявайки непредвидима реакция.

Рискови фактори

Можете да получите слънчев удар в часовете на най-високо генериране на активна ултравиолетова радиация и топлообмен - от 11:00 до 15:00 часа. През този интервал слънцето е в своя зенит – когато ъгълът на падане на лъчите е 90 градуса. Директното излагане на ултравиолетово лъчение върху париеталната област на главата причинява прегряване на вътречерепните тъкани, мозъчните съдове. Провокирането на патологично състояние може:

 • първоначално нарушение на терморегулацията на фона на ендокринни заболявания, онкопатологии, нарушения на централната нервна система, пиене на алкохол, прием на антипсихотици ;
 • липсата на шапка, защитаваща короната;
 • недостатъчен прием на течности по време на излагане на слънце;
 • интензивно спортно обучение;
 • диуретично лечение .

В горещо време никой не е имунизиран от слънчев удар. Рисковата група включва:

 • деца - поради несъвършенство на хомеостазата, деликатен скалп;
 • възрастни хора - поради намаляване на компенсаторните функции;
 • диабетици, хипертоници, хронични алкохолици, онкоболни;
 • хора с наднормено тегло, метеорологична чувствителност, анхидроза (намаляване/липса на изпотяване);
 • пациенти с патологични промени в кръвоносните съдове, сърдечни заболявания, бронхиална астма.

Жените са склонни към прегряване по време на перинаталния период поради хормонални промени, които засягат терморегулацията.

Разликата между слънчев и топлинен удар

Топлинният удар е патологично състояние, което се развива в резултат на критично натрупване на топлина в тялото и затруднен пренос на топлина. В сравнение със слънчевия удар, при който зоната на прегряване (главата) и източникът на излагане (слънцето) са ясно определени, при топлинния удар цялото тяло е изложено на хипертермия и неблагоприятните условия не винаги са свързани с времето. Причината за прегряване е неадекватно високата околна температура - на закрито, на открито или в транспорт. При топлинен удар патологичните промени засягат сърдечно-съдовата система, мозъка, дихателната, храносмилателната и бъбречната апаратура. Вероятността и степента на прегряване зависи от времето, прекарано в неблагоприятни температурни условия, интензивността на термичното излагане, първоначалното здравословно състояние,

Класификация на термични удари

В клиничната практика има такива степени на прегряване, които определят нивото на работа на компенсаторния механизъм:

 • устойчива компенсация. Възможно е при околна температура до 40℃. Терморегулацията не е нарушена, състоянието е стабилно или задоволително - леко повишаване на телесната температура, повишено изпотяване.
 • Частична компенсация (в рамките на 50 °C). Топлинното въздействие надвишава топлообмена, топлината започва да се натрупва в тялото. Има симптоми на нарушение на работата на сърцето, кръвоносните съдове, кожата се зачервява, потенето се увеличава значително, субфебрилното състояние прогресира.
 • Подкомпенсация (> 50 °C). Прекомерно натрупване на топлина в тялото, незадоволително състояние, дехидратация на тялото (дехидратация). Хипертермията достига фебрилни стойности, систоличното налягане се повишава и диастоличното налягане намалява, пулсът се удвоява.
 • Декомпенсация. Пиретична телесна температура, загуба на съзнание, нарушение на сърцето, мозъка, белите дробове, бъбреците. Заплахата от инсулт, инфаркт, полиорганна недостатъчност.

При хиперпиретична температура настъпва денатурация на протеина и има голяма вероятност от летален изход.

Признаци на слънчев удар

Лошото здраве, провокирано от слънчев удар, възниква директно по време на излагане на слънце или след няколко часа. Симптомите на патологичното състояние зависят от степента на прегряване, нивото на нарушение на топлообмена:

 • Лесна степен. Основните симптоми са ускорен пулс, мидриаза (разширени зеници), гадене, адинамия, сънливост, болки в тялото.
 • Умерена степен. Горните симптоми са придружени от главоболие, хипертермия (до 39 ° C), суха кожа поради дехидратация, атаксия, диспнея, депресия на съзнанието. Децата често изпитват повръщане, кървене от носа.
 • Тежка степен. Състоянието се характеризира с пиретични температурни стойности, тежък задух, хлътнали очни ябълки, промяна в цвета на кожата, халюциногенен делириум, клинични гърчове, неволно уриниране, психомоторни нарушения, загуба на съзнание.

При възрастни, като правило, симптомите нарастват постепенно, при деца се развиват бързо.

Ефекти

Без медицинска помощ средната степен на слънчев удар може да доведе до нарушени рефлекси, чувствителност, зрителна острота, слух и неврологични нарушения. В тежки случаи прегряването на главата заплашва с интрацеребрален кръвоизлив, развитие на задушаване, остра сърдечна недостатъчност, многоорганни нарушения и смърт.

Диагностика

Диагнозата се основава на резултатите:

 • Анкета. Потвърждават се продължително излагане на слънце, липса на защита на повърхността на главата, дефицит на течности.
 • Симптоматични оплаквания (ако пациентът е в съзнание).
 • инспекция. Регистрират се промяна в цвета на кожата, разширени зеници, обилно изпотяване и нарушена координация.

Тежестта на състоянието се определя от тежки симптоми, температура, кръвно налягане, пулс. Могат да бъдат назначени лабораторни изследвания за определяне на степента на дехидратация.

Към кои лекари да се обърна?

Ако има признаци на слънчев или топлинен удар, терапевт може да оцени състоянието, при деца - педиатър. В критична ситуация диагнозата се поставя от фелдшер.

Първа помощ

Като се имат предвид опасните последици от прегряване на главата, помощ на пострадалия трябва да се окаже при първите признаци на слънчев удар. Трябва да се обадите на линейка, след което трябва да действате според препоръките на Министерството на здравеопазването:

 • Пренесете или заведете човек (ако може да се движи) на сянка или в най-близката стая с климатик. В легнало положение поставете сгънати дрехи и импровизирани средства под врата и краката на жертвата. Ако е имало епизод на повръщане или силно гадене, главата му трябва да се обърне настрани.
 • Разкопчайте яката, напръскайте лицето си с вода (избършете с влажна кърпа ), поставете хладна мокра кърпа на гърба на главата, поставете втората кърпа на челото. Важно е водата и компресите да не са много студени. Не поставяйте лед, замразени храни на врата и тила. Топлинният контраст може да доведе до сърцебиене, вазоспазъм.
 • Ако жертвата е в добро състояние, трябва да му дадете да пие. Препоръчително е да се използва минерална вода . Чай, кафе, алкохолни напитки са изключени. Ако пациентът загуби съзнание, препоръчително е да донесете разтвор на амоняк (амоняк) в носа му. Можете да нанесете няколко капки амоняк върху темпоралната зона, леко да потупате лицето по бузите.

Реанимация (сърдечен масаж, изкуствено дишане) е разрешена само ако лицето, което оказва помощ, има съответните умения.

Ако благосъстоянието на пациента е стабилизирано преди намесата на лекарите, не е необходимо да отменяте повикването на линейка. Особено ако човек в напреднала възраст или дете получи слънчев удар. Медицинският преглед е важен за обективна оценка на здравословното състояние, получаване на препоръки.

Лечение

При лека степен на прегряване пациентът се оставя у дома. Препоръчва се:

 • откажете се от физическата активност за няколко дни;
 • пийте на всеки четвърт час няколко глътки чиста вода, вземете разтвор на Regidron , за да възстановите баланса на електролитите и течностите в тялото (дозата за деца се изчислява според теглото: от 150 до 175 ml на 1 kg телесно тегло).
 • ако се почувствате зле, обадете се на лекар за преглед.

Пациентите със средна степен на прегряване на главата са хоспитализирани. За нормализиране на водно-солевия баланс, възстановяване на обема на вътреклетъчната течност са показани интравенозни инжекции с физиологичен разтвор. Работата на сърцето се поддържа от кардиологични лекарства, налягането се стабилизира от антихипертензивни и диуретични лекарства.

При тежка степен на увреждане на тялото на пострадалия, те са настанени в интензивно отделение. Комплексът от реанимационни мерки включва стимулация, инфузионна терапия с поддържащи лекарства, кислородна терапия, инсталиране на ендотрахеална тръба, свързване към вентилатор и др.

Рехабилитацията след тежък слънчев удар може да отнеме няколко месеца. На пациента се предписват мултивитамини , дихателни упражнения, лекарства за подобряване на мозъчното кръвообращение .

Как да предотвратим прегряване на слънце?

За да запазите здравето си в горещо време, следните правила ще помогнат:

 • Изоставете дрехите от синтетични материали в полза на естествените тъкани. Последните са добре дишащи, абсорбират излишната пот.
 • Не излизайте навън с непокрита глава. Препоръчително е да носите светли шапки.
 • Въздържайте се от пиене на алкохол, ограничавайте кафето, други напитки с диуретични свойства.
 • Пийте 2-2,5 литра чиста негазирана вода. Можете да носите малка бутилка вода с дозатор.
 • Минимизирайте излагането на слънце.
 • Правилно организирайте почивка на плажа - периодично охлаждайте тялото в езерце, правете слънчеви бани до 11:00 (тогава е по-добре да се преместите под навес или да напуснете плажа).
 • Коригирайте диетата си. Въведете в дневното меню храни, съдържащи много вода, които ще помогнат за поддържане на баланса на течностите - пресни краставици, дини, тиквички, стръкове целина, сладки чушки.
 • Вземете душ по-често, изплакнете лицето, ръцете, краката.

Хората с хронични заболявания на сърцето и кръвоносните съдове се съветват да следят кръвното налягане с помощта на преносим тонометър .

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Здравна библиотека

Здравна библиотека

Слънчев или топлинен удар: първа помощ

Слънчев или топлинен удар: първа помощ

През лятото много хора имат желание да се попекат на слънце след продължително студено време. Ултравиолетовото увеличава производството на хормона на радос През лятото много хора имат желание да се попекат на слънце след продължително студено време. Ултравиолетовото увеличава производството на хормона на радос 2022-08-15T11:30:54+03:00 Слънчев или топлинен удар: първа помощ

<p><span>През лятото много хора имат желание да се попекат на слънце след продължително студено време.<span>&nbsp;</span></span><span>Ултравиолетовото увеличава производството на хормона на радостта (серотонин), така че при топло, ясно време настроението се повишава, има заряд на жизненост.<span>&nbsp;</span></span><span>Освен това слънчевите лъчи карат тялото да синтезира хормона витамин D, без който е невъзможно стабилното функциониране на имунната система.<span>&nbsp;</span></span><span>За съжаление, обратната страна на монетата може да бъде топлинен или слънчев удар.<span>&nbsp;</span></span><span>Тези състояния се различават по патогенеза, но са сходни по симптоми и еднакво опасни за здравето.<span>&nbsp;</span></span><span>Как да идентифицираме признаците на слънчев удар и да окажем първа помощ на жертвата?<span>&nbsp;</span></span></p> <h2><span>Слънчев удар - определение и патогенеза</span></h2> <p><span>Това е състояние, свързано с редица органични и функционални нарушения на централната нервна система в резултат на продължително интензивно излагане на главата на слънце.<span>&nbsp;</span>Основното натоварване по време на слънчев удар се поема от мозъка и най-важните мозъчни центрове, които контролират тялото:</span></p> <ul> <li><span>температурата на всички отдели на мозъка се повишава;</span></li> <li><span>мозъчните съдове се разширяват;</span></li> <li><span>промени в хемодинамиката и състава на кръвта, повишаване на вътречерепното налягане;</span></li> <li><span>мозъчните вентрикули са пълни с цереброспинална течност;</span></li> <li><span>съединителните мембрани на мозъка се подуват;</span></li> <li><span>тъканното дишане се влошава, хипоксията се увеличава.</span></li> </ul> <p><span>Органичните промени водят до нарушаване на нервната, сърдечно-съдовата, дихателната система, нарушаване на терморегулацията.<span>&nbsp;</span>Опитвайки се да се справят с хипертермията, клетките на тялото освобождават голям брой възпалителни медиатори в кръвта, причинявайки непредвидима реакция.</span></p> <h2><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/20427/files/image/shutterstock-2170378731.jpeg" /></span></h2> <h2><span>Рискови фактори</span></h2> <p><span>Можете да получите слънчев удар в часовете на най-високо генериране на активна ултравиолетова радиация и топлообмен - от 11:00 до 15:00 часа.<span>&nbsp;</span>През този интервал слънцето е в своя зенит &ndash; когато ъгълът на падане на лъчите е 90 градуса.<span>&nbsp;</span>Директното излагане на ултравиолетово лъчение върху париеталната област на главата причинява прегряване на вътречерепните тъкани, мозъчните съдове.<span>&nbsp;</span>Провокирането на патологично състояние може:</span></p> <ul> <li><span>първоначално нарушение на терморегулацията на фона на ендокринни заболявания, онкопатологии, нарушения на централната нервна система, пиене на алкохол, прием на<span>&nbsp;</span></span><span>антипсихотици</span><span><span>&nbsp;</span>;</span></li> <li><span>липсата на шапка, защитаваща короната;</span></li> <li><span>недостатъчен прием на течности по време на излагане на слънце;</span></li> <li><span>интензивно спортно обучение;</span></li> <li><span></span><span>диуретично</span><span><span>&nbsp;</span>лечение<span>&nbsp;</span>.</span></li> </ul> <p><span>В горещо време никой не е имунизиран от слънчев удар.<span>&nbsp;</span>Рисковата група включва:</span></p> <ul> <li><span>деца - поради несъвършенство на хомеостазата, деликатен скалп;</span></li> <li><span>възрастни хора - поради намаляване на компенсаторните функции;</span></li> <li><span>диабетици, хипертоници, хронични алкохолици, онкоболни;</span></li> <li><span>хора с наднормено тегло, метеорологична чувствителност, анхидроза (намаляване/липса на изпотяване);</span></li> <li><span>пациенти с патологични промени в кръвоносните съдове, сърдечни заболявания, бронхиална астма.</span></li> </ul> <p><span>Жените са склонни към прегряване по време на перинаталния период поради хормонални промени, които засягат терморегулацията.</span></p> <h2><span>Разликата между слънчев и топлинен удар</span></h2> <p><span>Топлинният удар е патологично състояние, което се развива в резултат на критично натрупване на топлина в тялото и затруднен пренос на топлина.<span>&nbsp;</span>В сравнение със слънчевия удар, при който зоната на прегряване (главата) и източникът на излагане (слънцето) са ясно определени, при топлинния удар цялото тяло е изложено на хипертермия и неблагоприятните условия не винаги са свързани с времето.<span>&nbsp;</span>Причината за прегряване е неадекватно високата околна температура - на закрито, на открито или в транспорт.<span>&nbsp;</span>При топлинен удар патологичните промени засягат сърдечно-съдовата система, мозъка, дихателната, храносмилателната и бъбречната апаратура.<span>&nbsp;</span>Вероятността и степента на прегряване зависи от времето, прекарано в неблагоприятни температурни условия, интензивността на термичното излагане, първоначалното здравословно състояние,</span></p> <h2><span>Класификация на термични удари</span></h2> <p><span>В клиничната практика има такива степени на прегряване, които определят нивото на работа на компенсаторния механизъм:</span></p> <ul> <li><span>устойчива компенсация.<span>&nbsp;</span>Възможно е при околна температура до 40℃.<span>&nbsp;</span>Терморегулацията не е нарушена, състоянието е стабилно или задоволително - леко повишаване на телесната температура, повишено изпотяване.</span></li> <li><span>Частична компенсация (в рамките на 50 &deg;C).<span>&nbsp;</span>Топлинното въздействие надвишава топлообмена, топлината започва да се натрупва в тялото.<span>&nbsp;</span>Има симптоми на нарушение на работата на сърцето, кръвоносните съдове, кожата се зачервява, потенето се увеличава значително, субфебрилното състояние прогресира.</span></li> <li><span>Подкомпенсация (&gt; 50 &deg;C).<span>&nbsp;</span>Прекомерно натрупване на топлина в тялото, незадоволително състояние, дехидратация на тялото (дехидратация).<span>&nbsp;</span>Хипертермията достига фебрилни стойности, систоличното налягане се повишава и диастоличното налягане намалява, пулсът се удвоява.</span></li> <li><span>Декомпенсация.<span>&nbsp;</span>Пиретична телесна температура, загуба на съзнание, нарушение на сърцето, мозъка, белите дробове, бъбреците.<span>&nbsp;</span>Заплахата от инсулт, инфаркт, полиорганна недостатъчност.</span></li> </ul> <p><span>При хиперпиретична температура настъпва денатурация на протеина и има голяма вероятност от летален изход.</span></p> <h2><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/20427/files/image/shutterstock-2018612795.jpeg" /></span></h2> <h2><span>Признаци на слънчев удар</span></h2> <p><span>Лошото здраве, провокирано от слънчев удар, възниква директно по време на излагане на слънце или след няколко часа.<span>&nbsp;</span>Симптомите на патологичното състояние зависят от степента на прегряване, нивото на нарушение на топлообмена:</span></p> <ul> <li><span>Лесна степен.<span>&nbsp;</span>Основните симптоми са ускорен пулс, мидриаза (разширени зеници), гадене, адинамия, сънливост, болки в тялото.</span></li> <li><span>Умерена степен.<span>&nbsp;</span>Горните симптоми са придружени от главоболие, хипертермия (до 39 &deg; C), суха кожа поради дехидратация, атаксия, диспнея, депресия на съзнанието.<span>&nbsp;</span>Децата често изпитват повръщане, кървене от носа.</span></li> <li><span>Тежка степен.<span>&nbsp;</span>Състоянието се характеризира с пиретични температурни стойности, тежък задух, хлътнали очни ябълки, промяна в цвета на кожата, халюциногенен делириум, клинични гърчове, неволно уриниране, психомоторни нарушения, загуба на съзнание.</span></li> </ul> <p><span>При възрастни, като правило, симптомите нарастват постепенно, при деца се развиват бързо.</span></p> <h2><span>Ефекти</span></h2> <p><span>Без медицинска помощ средната степен на слънчев удар може да доведе до нарушени рефлекси, чувствителност, зрителна острота, слух и неврологични нарушения.<span>&nbsp;</span>В тежки случаи прегряването на главата заплашва с интрацеребрален кръвоизлив, развитие на задушаване, остра сърдечна недостатъчност, многоорганни нарушения и смърт.</span></p> <h2><span>Диагностика</span></h2> <p><span>Диагнозата се основава на резултатите:</span></p> <ul> <li><span>Анкета.<span>&nbsp;</span>Потвърждават се продължително излагане на слънце, липса на защита на повърхността на главата, дефицит на течности.</span></li> <li><span>Симптоматични оплаквания (ако пациентът е в съзнание).</span></li> <li><span>инспекция.<span>&nbsp;</span>Регистрират се промяна в цвета на кожата, разширени зеници, обилно изпотяване и нарушена координация.</span></li> </ul> <p><span>Тежестта на състоянието се определя от тежки симптоми, температура, кръвно налягане, пулс.<span>&nbsp;</span>Могат да бъдат назначени лабораторни изследвания за определяне на степента на дехидратация.</span></p> <h2><span>Към кои лекари да се обърна?</span></h2> <p><span>Ако има признаци на слънчев или топлинен удар, терапевт може да оцени състоянието, при деца - педиатър.<span>&nbsp;</span>В критична ситуация диагнозата се поставя от фелдшер.</span></p> <h2><span>Първа помощ</span></h2> <p><span>Като се имат предвид опасните последици от прегряване на главата, помощ на пострадалия трябва да се окаже при първите признаци на слънчев удар.<span>&nbsp;</span>Трябва да се обадите на линейка, след което трябва да действате според препоръките на Министерството на здравеопазването:</span></p> <ul> <li><span>Пренесете или заведете човек (ако може да се движи) на сянка или в най-близката стая с климатик.<span>&nbsp;</span>В легнало положение поставете сгънати дрехи и импровизирани средства под врата и краката на жертвата.<span>&nbsp;</span>Ако е имало епизод на повръщане или силно гадене, главата му трябва да се обърне настрани.</span></li> <li><span>Разкопчайте яката, напръскайте лицето си с вода (избършете с<span>&nbsp;</span></span><span>влажна кърпа</span><span><span>&nbsp;</span>), поставете хладна мокра кърпа на гърба на главата, поставете втората кърпа на челото.<span>&nbsp;</span>Важно е водата и компресите да не са много студени.<span>&nbsp;</span>Не поставяйте лед, замразени храни на врата и тила.<span>&nbsp;</span>Топлинният контраст може да доведе до сърцебиене, вазоспазъм.</span></li> </ul> <ul> <li><span>Ако жертвата е в добро състояние, трябва да му дадете да пие.<span>&nbsp;</span>Препоръчително е да се използва<span>&nbsp;</span></span><span>минерална вода</span><span><span>&nbsp;</span>.<span>&nbsp;</span>Чай, кафе, алкохолни напитки са изключени.<span>&nbsp;</span>Ако пациентът загуби съзнание, препоръчително е да донесете разтвор на<span>&nbsp;</span></span><span>амоняк</span><span><span>&nbsp;</span>(амоняк) в носа му.<span>&nbsp;</span>Можете да нанесете няколко капки амоняк върху темпоралната зона, леко да потупате лицето по бузите.</span></li> </ul> <p><span>Реанимация (сърдечен масаж, изкуствено дишане) е разрешена само ако лицето, което оказва помощ, има съответните умения.</span></p> <p><span>Ако благосъстоянието на пациента е стабилизирано преди намесата на лекарите, не е необходимо да отменяте повикването на линейка.<span>&nbsp;</span>Особено ако човек в напреднала възраст или дете получи слънчев удар.<span>&nbsp;</span>Медицинският преглед е важен за обективна оценка на здравословното състояние, получаване на препоръки.</span></p> <h2><span><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/20427/files/image/shutterstock-1749901850.jpeg" /></span></h2> <h2><span>Лечение</span></h2> <p><span>При лека степен на прегряване пациентът се оставя у дома.<span>&nbsp;</span>Препоръчва се:</span></p> <ul> <li><span>откажете се от физическата активност за няколко дни;</span></li> <li><span>пийте на всеки четвърт час няколко глътки чиста вода, вземете разтвор<span>&nbsp;</span></span><span>на Regidron</span><span><span>&nbsp;</span>, за да възстановите баланса на електролитите и течностите в тялото (дозата за деца се изчислява според теглото: от 150 до 175 ml на 1 kg телесно тегло).</span></li> <li><span>ако се почувствате зле, обадете се на лекар за преглед.</span></li> </ul> <p><span>Пациентите със средна степен на прегряване на главата са хоспитализирани.<span>&nbsp;</span>За нормализиране на водно-солевия баланс, възстановяване на обема на вътреклетъчната течност са показани интравенозни инжекции с физиологичен разтвор.<span>&nbsp;</span>Работата на сърцето се поддържа от кардиологични лекарства, налягането се стабилизира от антихипертензивни и диуретични лекарства.</span></p> <p><span>При тежка степен на увреждане на тялото на пострадалия, те са настанени в интензивно отделение.<span>&nbsp;</span>Комплексът от реанимационни мерки включва стимулация, инфузионна терапия с поддържащи лекарства, кислородна терапия, инсталиране на ендотрахеална тръба, свързване към вентилатор и др.</span></p> <p><span>Рехабилитацията след тежък слънчев удар може да отнеме няколко месеца.<span>&nbsp;</span>На пациента се предписват<span>&nbsp;</span></span><span>мултивитамини</span><span><span>&nbsp;</span>, дихателни упражнения,<span>&nbsp;</span></span><span>лекарства за подобряване на мозъчното кръвообращение</span><span><span>&nbsp;</span>.</span></p> <h2><span>Как да предотвратим прегряване на слънце?</span></h2> <p><span>За да запазите здравето си в горещо време, следните правила ще помогнат:</span></p> <ul> <li><span>Изоставете дрехите от синтетични материали в полза на естествените тъкани.<span>&nbsp;</span>Последните са добре дишащи, абсорбират излишната пот.</span></li> <li><span>Не излизайте навън с непокрита глава.<span>&nbsp;</span>Препоръчително е да носите светли шапки.</span></li> <li><span>Въздържайте се от пиене на алкохол, ограничавайте кафето, други напитки с диуретични свойства.</span></li> <li><span>Пийте 2-2,5 литра чиста негазирана вода.<span>&nbsp;</span>Можете да носите малка бутилка вода с дозатор</span><span>.</span></li> <li><span>Минимизирайте излагането на слънце.</span></li> <li><span>Правилно организирайте почивка на плажа - периодично охлаждайте тялото в езерце, правете слънчеви бани до 11:00 (тогава е по-добре да се преместите под навес или да напуснете плажа).</span></li> <li><span>Коригирайте диетата си.<span>&nbsp;</span>Въведете в дневното меню храни, съдържащи много вода, които ще помогнат за поддържане на баланса на течностите - пресни краставици, дини, тиквички, стръкове целина, сладки чушки.</span></li> <li><span>Вземете душ по-често, изплакнете лицето, ръцете, краката.</span></li> </ul> <p><span>Хората с хронични заболявания на сърцето и кръвоносните съдове се съветват да следят кръвното налягане с помощта на преносим<span>&nbsp;</span></span><span>тонометър</span><span><span>&nbsp;</span>.</span></p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки