В момента се говори толкова много за зеленото кафе, че човек неволно се чуди: как всъщност се различава зеленото кафе от черното, наистина ли е толкова полезноза нас и струва ли си да се вярва на информацията, че насърчава отслабването? Нека да го разберем.
За начало малко история
Известно е, че самата култура на отглеждане на кафе е на повече от 800 години. Има много легенди, свързани с откриването на кафето, но ние ще се спрем на някои интересни факти за този продукт.
Кафето обаче първоначално расте диво в Етиопия. Когато са открити плодовете на кафето, те са били използвани като тоник само в суров вид. Малко по-късно в Йемен започва да се приготвя така нареченото „бяло йеменско кафе“ от зрялата изсушена каша на плода. И едва през XII век те започват да приготвят напитка от сурови зърна (според нас се получава зелено кафе), а дори векове по-късно започват да ги сушат, пекат и смилат и заливат праха с гореща вода, добавяйки подправки (предимно джинджифил и канела) или мляко .
Зеленото кафе и неговите характеристики
Зеленото кафе е кафе, което не е термично обработено, т.е. зърната му не бяха изпечени (за получаването на черното кафе, с което сме свикнали) и останаха с матово маслинен цвят. Тези зърна се получават от сладникавата каша на плодовете (зърната) на кафееното дърво чрез специална обработка.
Външният вид и ароматът на зеленото кафе наподобява леща. Зелените кафеени зърна нямат толкова богат аромат като черните. При варене на смлени зърна от зелено кафе се получава кафява напитка с тръпчив, кисел вкус.
Ползи и употреба на зелено кафе
Зеленото кафе има сложен химичен състав. Съдържа танини (включително танин), пуринови алкалоиди (включително кофеин и теофилин), тригонелин алкалоид, етерични масла, органични киселини (включително хлорогенна киселина), витамини, минерали, фибри, L-карнитин, растителни мазнини, монозахариди, пектин полизахарид, амино киселини и др.
Такъв уникален състав на зелено кафе определя способността му да:
- повишаване на общия тонус на тялото,
- подобряване на мозъчната дейност
- насърчават физическата активност
- имат успокояващ ефект върху нервната система,
- подобряване на състоянието на дихателната система,
- намаляват нивата на кръвната захар
- регулират метаболизма,
- подобряване на храносмилането,
- пречистване на тялото от токсини и тежки метали.
В допълнение, зелените кафеени зърна се използват успешно в медицината и козметологията. Маслото на тяхна основа се използва за лечение на изгаряния, за премахване на белези и стрии, за борба с целулита, за укрепване, стимулиране на растежа и връщане на блясъка на косата, за грижа за чувствителна, суха и дехидратирана кожа, както и за предотвратяване на бръчки.
Зелено кафе за отслабване
Преди няколко години учени от САЩ доказаха, че непечените зърна зелено кафе съдържат огромно количество хлорогенова киселина, която има способността да регулира нивата на кръвната захар, а печените зърнаколичеството на това вещество намалява многократно. И с намаляване на съдържанието на захар в тялото започват да работят процеси, които насърчават изгарянето на мазнини. Освен това зелените кафеени зърна съдържат прилично количество хром, който потиска глада и желанието за сладко. Ето защо сега зеленото кафе е толкова широко рекламирано като средство за отслабване. Но във формата, в която е например в аптеките, ефектът му е съмнителен, тъй като това е хранителна добавка, съдържаща екстракт от зелено кафе в много приблизително количество и с добавка на много помощни вещества.
Възможни опасности от зеленото кафе
По правило само при злоупотреба със зелено кафе може да възникне:
- главоболие,
- стомашно-чревни разстройства,
- повишена раздразнителност,
- безсъние.
Не се препоръчва да пиете повече от 2 чаши зелено кафе на ден.
По принцип трябва да се изостави при хора със заболявания като:
- хипертония,
- глаукома,
- остеопороза,
- гастрит и пептична язва на стомаха в острия стадий.
Зеленото кафе е противопоказано за бременни и кърмещи жени, както и за деца под 14 години.
Тази статия все още няма коментари